Dupa ce au dobandit controlul la societatile de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Electrica Dobrogea, italienii de la ENEL se pregatesc sa atace si piata romaneasca de gaze naturale. Directorul executiv al grupului Enel, Paolo Scaroni, a declarat recent ca este interesat sa dezvolte in Romania si activitati de distributie a gazelor naturale. “Enel vrea sa fie un actor important pe piata de gaze naturale si suntem gata, mai ales in zonele in care avem si distributie de electricitate, sa implementam acea strategie de dual-offer, adica sa oferim clientilor nostri atat gaze naturale, cat si electricitate“, a spus Scaroni. De altfel, trebuie spus ca italienii de la Enel au dorit sa participe si la privatizarile celor doua distributii de gaze si au depus in acest sens oferte finale pentru preluarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Numai ca autoritatile au preferat alte companii.
Pe plan international, Grupul Enel asteapta ca inainte de 15 iulie Guvernul italian sa scoata la vanzare un nou pachet de 10% din actiunile sale. Trezoreria italiana, care detine 31,5% din actiunile Enel, si alte 10% indirect, anuntase la inceputul lunii ca vanzarea va avea loc pana la venirea verii, in cadrul unei campanii de privatizare destinate reducerii datoriei publice. La cota actuala de piata, 10% din actiunile Enel valoareaza aproximativ 4,5 miliarde de euro.
La mijlocul acestei saptamani, directorul general al companiei Electrica, Nicolae Coroiu, si directorul executiv (CEO) al Enel, Paolo Scaroni, au semnat documentele finale privind privatizarea celor doua distributii de energie electrica.