Integrarea Romaniei, care implica eliminarea taxelor vamale in interiorul Uniunii Europene, va intensifica concurenta comerciala intre firmele exportatoare. Pe baza experientelor actuale, Romania va sprijini si anul viitor companii din domeniul IT si confectii. ßi asta pentru ca produsele din aceste industrii au cautare la straini, 36% dintre exporturile romanesti din primele noua luni ale acestui an fiind realizate de firme din aceste domenii. Nici vinul sau industria automobilelor nu vor fi uitate insa la promovarea exporturilor.

Principalele domenii de activitate care vor fi sprijinite la export in 2007 de catre statul roman sunt IT-ul si confectiile. In opinia ministrului delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, primul dintre acestea va avea un succes semnificativ, tinand cont si de cresterea de 20% a acestui sector din anul trecut. Sprijinul statului va consta in invitarea companiilor din aceste domenii la targurile si expozitiile internationale ce vor avea ca scop promovarea produselor romanesti. Al doilea domeniu sustinut, cel al confectiilor, are o contributie importanta la exporturile romanesti, a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, Iuliu Winkler. Un alt domeniu care "face cinste" tarii noastre este cel al mobilei. Ministrul delegat pentru Comert preciza ca eforturile se vor concentra in special pe exporturile produselor de inalta prelucrare a lemnului.
ßi vinul va avea sustinere la export
Al patrulea sector care va beneficia de sustinere la export va fi cel al viei si vinului, a mai spus Winkler. Acesta a subliniat importanta vinului ca produs cultural romanesc. In plus, Winkler a mentionat ca discutiile privind brandul de tara, reluate la nivelul Agentei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), tin cont si de simbolul vinului, ca fiind unul reprezentativ pentru Romania.
Al cincilea domeniu anuntat de ministrul delegat este industria auto si a componentelor auto. Winkler si-a exprimat increderea ca la Craiova va veni un investitor puternic. Reamintim ca de uzina din Banie sunt interesate mari companii ca Ford, General Motors si Chery Automobile din China.
Promovarea exporturilor descreste deficitul
Ministrul delegat pentru Comert estimeaza ca in urmatorii doi-trei ani vom asista la o egalizare a dinamicii cresterii importurilor cu cea a exporturilor. ßi asta pentru ca dinamica exporturilor va depasi nivelul previzuit, a mai subliniat Winkler.
Egalizarea celor doua dinamici va reprezenta primul pas spre stabilizarea exporturilor si descresterea deficitului comercial, a adaugat ministrul delegat. Acesta a inaintat si niste previziuni legate de nivelul investitiilor straine directe, contrazicand estimarile unor analisti conform carora 2006 reprezinta un varf al acestor investitii pentru Romania. Bazan-du-se pe legislatia si calculul fiscal din Romania si pe faptul ca Guvernul nu va schimba cota unica de 16%, Winkler crede ca valoarea investitiilor straine directe va depasi nivelul previzionat de 8,4 miliarde de euro. Winkler a apreciat ca strainii care vor veni la noi vor beneficia astfel de avantajul unui domeniu fiscal, mai putin apasator decat in unele state din UE.
De asemenea, ministrul esti-meaza ca in urmatorii cinci-sase ani Romania va intra intr-un cerc vicios de cresteri economice anuale de peste 5%.