Guvernatorul BNR exclude finantarea directa a sistemului bancar. Banca centrala incearca sa convinga capitalul privat sa ramana in Romania.

Romania inca este dependenta de fluxurile de capital extern, a evidentiat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, cu prilejul Forumului Financiar Central si Sud-Est European organizat la Bucuresti. Acesta insa nu poate fi atras decat prin "importul de incredere".
"Ideal ar fi sa avem economisire interna semnificativa pentru a nu depinde intr-atat de investitorii externi, dar nu intrevad o astfel de situatie intr-un orizont de timp previzibil. Avem nevoie de capital strain pentru dezvoltare si trebuie sa il castigam. Intrebat cum se castiga un razboi, Napoleon a raspuns "Bani. Bani. Bani". Pentru a-i castiga pe investitori, noi trebuie sa spunem: "Incredere. Incredere. Incredere", a declarat Isarescu.
"Este clar acum ca omenirea se afla la sfarsitul mai multor cicluri. Nu cred ca este vorba numai de un ciclu economic obisnuit, ci de unul extins de 40 de ani si nu este exclus sa fie vorba chiar de finele unui ciclu secular", si-a inceput Mugur Isarescu expunerea, subliniind insa ca problematica pe care o vizeaza este aceea pe termen mediu.
"Evolutia economica este ciclica, fiind strict legata de miscarea capitalului privat, iar perioadele de recesiune sunt inevitabile. Autoritatile pot cel mult sa atenueze din magnitudine, insa este limpede ca banii publici sau cei contractati de la institutiile financiare internationale nu sunt suficienti pentru a compensa retragerea investitorilor privati. Este o chestiune strict cantitativa", a explicat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a precizat ca vizeaza incurajarea capitalului privat sa ramana in tara, insa nu prin constrangeri, ci prin mijloace de recompensare. "Ar fi cu totul gresit sa procedam altfel", a spus seful bancii centrale, amintind sintagma lui Keynes, potrivit careia investitorul este "un animal sperios". Isarescu a afirmat ca nu avem un sistem bancar in pericol, institutiile de credit de la noi nefiind in criza de lichiditati. "Avand in vedere ca bancile nu au probleme cu cash-ul, trebuie sa inteleaga faptul ca aici se afla in siguranta si este in interesul lor sa ramana. Economia romaneasca ofera oportunitati importante, dar pentru asta avem nevoie de capital, iar bancile pot continua finantarea dezvoltarii tarii cu beneficii importante", a mai comentat Mugur Isarescu.

Politicile de bail-out nu sunt o solutie

Guvernatorul BNR considera ca analistii care sunt sceptici asupra eventualului succes al politicilor de bail-out si stimulare a investitiilor ar putea avea dreptate. "Este aici un real pericol. Aceasta pompare de bani poate avea efecte perverse, iar hazardul moral generat poate avea rezultate incalculabile", a declarat Mugur Isarescu, care a specificat ca institutia pe care o conduce vizeaza alt fel de strategie. "Nu vrem bail-out, ci bail-in, adica implicarea investitorilor privati in suportarea poverilor crizei financiare si confruntarea pieptis a acesteia", a spus Isarescu, evidentiind ca si beneficiile pot fi pe masura. "Romania poate reveni mai repede decat SUA, pentru ca este mult de construit. Sunt numeroase oportunitati. Avem insa nevoie de capital pentru ca acestea sa fie potentate", a subliniat guvernatorul.

Abordarea investitorilor trebuie sa se faca diferentiat

Conducerea Bancii Nationale are in vedere o abordare flexibila a investitorilor. "Bancile au fiecare specificitatile lor, in functie de structura portofoliilor de credit. De aceea sunt destul de reticente la reglementarile stricte, pentru ca se pot simti vizate. Acest lucru a reiesit clar din negocierile de la Viena. Este si motivul pentru care vom manifesta flexibilitate", a precizat Isarescu. Acesta a adaugat ca se incearca o convingere a bancilor pentru extinderea liniilor de credit pe termen lung si renegocierea titlurilor de stat, in paralel urmand sa fie derulat un proces de restructurare si constituire de provizioane pentru creditele cu probleme. "Creditorii sunt diferiti si de aceea nici nu ii abordam cu metode identice. De exemplu, pe langa hedge-fonduri nu am incercat nici un demers. Suntem precauti fata de capitalurile cu tinte pe termen scurt. Mai degraba suntem interesati ca investitorii privati sa ramana, insa cu acestia este de lucrat in primul rand la capitolul incredere", a explicat Mugur Isarescu.

Nu suntem importanti la nivelul crizei mondiale

Guvernatorul BNR s-a aratat nemultumit de media occidentala care a prezentat Europa de Est ca fiind subprime-ul Europei. "Romania este mult prea mica pentru a pune probleme financiare cu implicatii la nivel mondial. Pe de alta parte, este si destul de mica pentru a nu putea evita impactul direct al crizei. Raman totusi de parerea lui Schumpeter, ca in economie uneori 'small is beautiful'. El se referea, desigur, la companii, dar cred ca este valabil si la tari. Un stat mic, care este condus cu pricepere, se poate descurca foarte bine. Trebuie doar sa fie pus un diagnostic corect al problemelor cu care se confrunta", a mai spus Isarescu.

Cinci canale de extindere a crizei financiare in Romania

BNR a identificat cinci canale prin care actuala criza financiara patrunde in Romania, patru dintre acestea neputand fi atacate cu politici economice. Este vorba despre diminuarea exporturilor, deficitul de incredere, presiunile pe curs si deprecierea unor active. Guvernatorul Isarescu a aratat si partea plina a paharului. Daca media exporturilor in Europa Centrala si de Est este la 60% din PIB, in Romania, datorita cererii interne, aceasta era de doar 24 de procente. De asemenea, existenta unui curs de schimb flotant controlat permite o atenuare a socurilor directe de pe plan extern, in timp ce baloanele de sapun, in special cel imobiliar, nu au fost la fel de extinse precum cele din statele dezvoltate. Mugur Isarescu a expus faptul ca al cincilea canal, cel financiar, a primit un raspuns prin actualul acord cu institutiile financiare internationale. "Am avut nevoie de acest imprumut deoarece bancile locale sunt dependente de finantarea externa, iar serviciul datoriei private este ridicat (25,4% din PIB). Altfel nu putea fi micsorat impactul asupra volumului creditarii si a cursului de schimb", a mai zis Isarescu.

Ce trebuie evitat

Seful bancii centrale a mai recomandat inca o data media si investitorilor sa nu trateze la gramada tarile din regiune. "Sunt lucruri foarte diferite, pentru ca unele sunt membre ale UE, iar altele nu, unele au curs liber, altele au consiliu monetar, pe cand Romania il are flotant controlat, ceea ce constituie un avantaj", a declarat Mugur Isarescu, invitand auditoriul sa compare cat de diferiti sunt pentru tarile din CEE indicatori importanti precum datoria externa, datoria publica, deficitul de cont, deschiderea economiei, inflatia sau rezervele bancilor centrale.

Precedentul acord cu FMI, un experiment nereusit

Programul din 1999 al Fondului Monetar International pentru Ecuador, Romania, Ucraina si Pakistan a fost un experiment esuat, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "In cazul Romaniei nu se poate spune ca a fost propriu-zis un esec, dar a produs mai multe suferinte. Romania nu era atunci in pericol de default, asa cum incerca sa se sugereze. Am pierdut atunci mult la credibilitate, iar aceasta a fost greu de castigat. Spun aceste lucruri nu pentru ca am probleme cu istoria, ci pentru ca pe viitor sa evitam greselile trecutului", a afirmat Isarescu.