Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania "nu se afla la rascruce de drumuri", dar trebuie "sa mearga incotro a semnalizat", adica in sensul credibilizarii. Isarescu a mai precizat ca 2009 este un an al corectiei, ce nu s-ar fi facut fara impactul crizei financiare internationale.
"Exista dorinta normala, dar iluzorie, ca putem face dintr-o data din Romania un stat al bunastarii. Acest lucru nu se poate realiza fara stimularea concurentei, muncii inversunate si descurajarea incompetentei si risipei banului public", a spus Isarescu.
"In 1990, erau 10 milioane de platitori de impozite si sub un milion de bugetari, iar industria era suprapopulata. Acum sunt mai putin de 5 milioane de angajati si 1,5 milioane bugetari. Totodata, in 1990 erau sub 3 milioane pensionari si asistati social, acum sunt peste 5 milioane", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai precizat ca solutia de ajustare pentru Romania vizeaza cheltuielile publice, in sensul reducerii celor salariale si materiale.
Isarescu spune ca alta solutie este majorarea impozitelor, "care este exact ce nu trebuie in recesiune".
"Taierea cheltuielilor salariale si materiale, care nu produc locuri de munca si venituri viitoare, trebuie realizata si resursele indreptate catre investitii. Aceasta ar fi solutia optimala pentru Romania", a afirmat Isarescu.
"O alta solutie este majorarea impozitelor, care este exact ce nu ne trebuie in recesiune. Daca nici asta nu va fi optiunea, atunci piata va face ajustarea si va fi dura", a mai spus guvernatorul BNR.

Programul extern de finantare este in primul rand cu UE

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca programul extern de finantare al Romaniei este in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu FMI si Banca Mondiala, a caror implicare in acord a fost determinata de profunzimea crizei economice.
Isarescu a mai precizat ca Romania nu are alternativa viabila si valida la acordul cu institutiile financiare internationale.
"Nu cred ca avem alternativa viabila si valida la acest acord cu UE si FMI. Observati si ierarhizarea. Discutiile Romaniei au inceput cu UE. Faptul ca am ajuns ulterior sa negociem si cu FMI si Banca Mondiala este legat de acuitatea crizei, profuzimea acesteia. Fac o paranteza sa spun ca nu credeam sa ajung, dupa 20 de ani, sa negociez tot cu Fondul", a spus Isarescu miercuri.