Printre laude si critici, ori printre explicatii despre cum sta treaba cu aprecierea leului, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ne spune ca imbunatatirea standardului de viata depinde de cresterea productivitatii muncii in economie. Altfel spus, daca vrem sa traim bine, trebuie sa punem osul la treaba.
E drept ca avem salarii mici, dar, pentru ca ele sa se mareasca, ar trebui sa mai si muncim. Si asta pentru ca salariile nu pot creste fara performanta si fara eliminarea “gaurilor negre“ din economie, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent marti seara la gala premiilor Piata Financiara.
Ca raspuns la criticile tot mai inversunate ale exportatorilor, critici referitoare la strategia de curs de schimb a bancii centrale si la modul cum le sunt influentate acestora afacerile de aprecierea leului, Isarescu spune ca a venit momentul ca exporturile romanesti sa nu mai mizeze pe cursul de schimb, ci pe o competitivitate ridicata.
“Daca nu are loc azi aprecierea leului, oricum maine produsele noastre textile exportate in Europa vor fi inlocuite de altele, realizate cu o forta de munca si mai ieftina, in India sau in China. Cred ca problema reala nu este aceea a stabilirii unui curs de schimb care sa faca sa para profitabile orice exporturi sau, alternativ, necompetitive orice importuri, ci aceea de a ne lupta pentru a ne cuceri un loc pe piata prin competitivitate si performanta. In plus, va trebui sa acceptam ca, mai devreme sau mai tarziu, vor iesi din structura productiei exporturile putin competitive“, a mai explicat guvernatorul BNR.

Evolutia cursuluiva avea victime

Potrivit oficialului bancii centrale, piata valutara a reprezentat permanent avangarda restructurarii si progresului economiei romanesti, iar “noile evolutii vor avea, fara indoiala, si victimele lor“. “Castigatori vor fi aceia care se vor misca mai rapid si vor fructifica oportunitatile oferite, de exemplu, de costul mai scazut al importurilor de echipamente si tehnologie“, a mai precizat Isarescu. Pe de alta parte, guvernatorul BNR respinge analizele care vorbesc despre aprecierea prea puternica a leului fata de moneda europeana din aceste zile, intrucat se face o comparatie doar cu sfarsitul anului trecut.
O analiza pe datele de la an la an presupune sa fie observata nu doar aprecierea leului la inceputul lui decembrie 2004 fata de 31 decembrie 2003, ci si cu cat se depreciase leul in decembrie 2003 fata de decembrie 2002. “Aceasta ultima cifra este de 17,7%. Asadar, leul s-a depreciat in 2003, in termeni reali, recuperand in 2004 pierderea din anul anterior“, a mai aratat Isarescu.
De la inceputul anului, moneda nationala s-a apreciat cu 11,7% in raport cu dolarul si 6,8% comparativ cu euro. Imediat dupa anuntul BNR de la inceputul lui noiembrie referitor la o mai mare flexibilitate a pietei valutare, cotatiile celor doua valute au scazut, iar leul a castigat in numai o luna 9,89% fata de dolar si 5,57% fata de euro.

Dupa curatenia generala, au fost eliminate bancile “bolnave“

Totodata, pe langa partile bune, cum ar fi performantele economice din ultimii ani, Isarescu a redeschis si rani mai vechi. De pilda, si-a amintit ca, in 1998, s-a facut o “curatenie generala“ in sistemul bancar, curatenie care s-a soldat cu eliminarea “institutiilor bolnave a caror functionare devenise o povara mai costisitoare decat falimentul lor“.
Fondurile mutuale nu si-au revenit dupa criza FNI, fonduri private de pensii inca nu exista, Bursa de Valori, desi a inregistrat progrese semnificative, este inca la un nivel mic al volumului tranzactiilor, iar piata bancara mai are destul de lucru inainte de a atinge nu numai nivelul mediu european, ci chiar pe cel mediu al tarilor intrate in acest an in UE.