Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a declarat, luni, ca disfunctionalitatile aparute in ultima perioada pe piata monetara, unde dobanzile interbancare au crescut cu mult peste rata lombard, sunt temporare, iar piata le va corecta in timp. Cand dobanzile depasesc cu mult rata la creditul lombard, atunci piata monetara nu este functionala, a afirmat guvernatorul BNR. Lipsa de lei s-a resimtit puternic vineri, iar bancile au afisat dobanzi cuprinse intre 10% si 46,13% pentru depozitele cu scadenta la o zi si de 16,88-46,25% pentru cele la o saptamana. Pe piata interbancara s-au realizat transferuri chiar si la rate de peste 40%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea strainilor. Dobanda la creditul lombard - facilitate de finantare acordata de BNR pe termen foarte scurt bancilor - este de 14,25% pe an. "S-au cautat lei si acestia nu s-au gasit pe piata (...) Nu se va cobori imediat sub lombard, pentru ca bancile care au fost prudente si nu au cautat cote de piata nu vor sa-si dea acest avantaj. Cu toate acestea, aceste dobanzi nu au o viata lunga, sunt temporare", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste situatia de vineri, cand dobanzile pentru contractele swap au ajuns chiar si pana la 100%, Isarescu a precizat ca a fost doar o chestiune tehnica, iar speculatorii care au anticipat gresit au avut de pierdut. "Cei care au anticipat gresit si-au primit portia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a intamplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinantate, pentru ca leii nu s-au mai gasit in piata", a aratat Isarescu.
El a explicat ca s-a produs un atac esuat asupra leului, pentru ca s-a urmat pozitii lungi, finantate prin swap-ri si cand nu au mai putut fi platite dobanzile de pe piata monetara au urcat. Swap-ul valutar este o tranzactie in care doi parteneri schimba la inceput anumite sume exprimate in doua valute diferite si le returneaza la o data stabilita, conform unei reguli predeterminate ce reflecta plata dobanzii.