Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca banii obtinuti din privatizarea BCR nu pot fi folositi pentru plata unor salarii, precizand ca s-a intalnit cu ministrul Finantelor pentru a discuta cum va fi utilizata suma respectiva.
Isarescu a adaugat ca apar mesaje publice de genul „tara va primi doua miliarde de euro din privatizarea BCR“. El a adaugat ca acesti bani nu pot fi folositi oricum si ca, de aceea, s-a intalnit cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre destinatia acestora. Oficialul BNR a spus, de asemenea, ca a auzit politicieni care propun ca jumatate din banii obtinuti din privatizarea BCR sa fie folositi pentru plata unor salarii. „Se intorc mosii nostri in mormant“, a comentat Isarescu.
Seful Bancii centrale a subliniat ca institutia are tot interesul ca banii sa fie utilizati, dar a precizat ca pentru aceasta este nevoie de proiecte serioase, numai ca potrivit guvernatorului astfel de proiecte lipsesc.
Reamintim ca BCR se afla in ultima faza a procesului de privatizare, in etapa finala calificandu-se Erste Bank si Banco Comercial Portugues.
Liderul PD Emil Boc a declarat recent ca Partidul Democrat propune ca „un procent consistent“ din suma obtinuta din vanzarea BCR sa fie alocat investitiilor pentru infrastructura in Educatie. El nu a putut preciza despre ce procent este vorba, spunand ca acest lucru urmeaza sa fie stabilit in functie de pretul de vanzare al BCR. Boc a mentionat insa ca in sedinta Biroului Permanent National al PD au fost avansate variante care merg de la 10% la 50% din pretul de vanzare al bancii.
Intrebat daca PD are in vedere o anumita suma care sa fie alocata Educatiei din banii care vor fi obtinuti din vanzarea BCR, liderul PD a precizat ca pentru suplimentarea bugetului invatamantului este necesar un miliard de euro.
Anterior, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (PD), membru in Comisia de privatizare a BCR, a sustinut ca o parte din banii proveniti din privatizari sa fie folosita pentru lansarea sistemului public privat de pensii.