Gandul News publica un grupaj intitulat "COTROCENI SI VICTORIA: BASESCU NU A PLEDAT PENTRU UN NOU IMPRUMUT", pe care il puteti citi in continuare.
'"Va trebui sa intelegem ca nu putem cheltui mai mult decat producem. Efectul ar fi ca la sfarsitul lui 2010 sa facem un nou imprumut ca sa putem plati toate facilitatile de care au beneficiat unele categorii in mod nejustificat". (Traian Basescu, vineri dimineata, la sedinta de bilant a ministerului Apararii)
Presedintele Traian Basescu a sugerat, vineri dimineata, la bilantul Ministerului Apararii, ca Romania ar putea fi nevoita sa ceara un nou imprumut financiar extern, pentru a face fata crizei.
• " Am avut cativa ani de lipsa de viziune in care am crezut ca putem consuma mai mult decat producem. Va trebui sa intelegem ca nu putem cheltui mai mult decat producem. Am vazut ca se opune o masa mare de propagandisti la televizor. Efectul ar fi ca la sfarsitul lui 2010 sa facem un nou imprumut ca sa putem plati toate facilitatile de care au beneficiat unele categorii in mod nejustificat. Au fost acordate sporuri de zambet sau de imbracat decent. Eu voi fi un sustinator al guvernului in optimizarea cheltuielilor cu functionarea statului. Altfel, sacrificam dezvoltarea Romaniei prin noi imprumuturi ", a declarat Traian Basescu la bilantul MAPN, solicitand Armatei sa fie printre primele care inteleg constrangerile financiare.

• La solicitarea Gandul, Valeriu Turcan, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, a precizat ca presedintele nu sustine necesitatea unui nou imprumut. "Presedintele nu a pledat pentru un nou imprumut. /.../ Seful statului a declarat ca sprijina guvernul in intentia acestuia de optimizare a cheltuielilor cu functionarea statului", ne-a declarat Valeriu Turcan.
• "Daca nu eliminam abuzurile, cum ar fi sporul de zambet si sporul de ochi frumosi, nu vom avea destui bani pentru ce ne trebuie. E un lucru de bun simt ceea ce a spus presedintele Basescu, el aducand un argument in plus pentru a fi chibzuiti in cheltuirea banilor", a reactionat si premierul Emil Boc. El a mai declarat ca Guvernul a facut tot ce a trebuit si a eliminat abuzurile, iar acest lucru trebuie respectat de toti factorii implicati.

Andreea Paul, consilier al premierului: "Este un caz pur ipotetic"

• Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Emil Boc, considera ca presedintele Basescu a vorbit strict despre un caz ipotetic, un scenariu despre ce s-ar putea intampla in cazul in care nu vor fi aplicate masurile de reforma ale Guvernului Boc. "Nicidecum nu vine vorba de un nou imprumut. Este exclus. Presedintele Traian Basescu a incercat sa evidentieze un caz ipotetic al non-aplicarii intocmai a reformelor programate de Guvernul Emil Boc", a declarat pentru Gandul Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Emil Boc.

Daniel Daianu: "Este nevoie de imprumuturi pe tot parcursul anului, nu doar la final"

Profesorul de economie Daniel Daianu a precizat pentru Gandul ca, pentru a finanta deficitul bugetar, tara noastra are nevoie de imprumuturi pe tot parcursul anului, nu doar la final de an. "Romania trebuie sa se imprumute nu la finele anului, ci pe tot parcursul anului pentru a finanta deficitul bugetar. Pentru a se putea imprumuta si pentru a primi banii de la FMI si Comisia Europeana exista o conditionare, care tine de insanatosirea finantelor publice. Avem cheltuieli cu sectorul bugetar mult mai mari comparativ cu media din Uniunea Europeana", a declarat pentru Gandulprofesorul in economie Daniel Daianu. Intrebat in ce conditii Romania ar putea lua un nou imprumut de la FMI, profesorul Daianu a declarat ca la momentul in care va trebui sa platim actualul imprumut, tara noastra ar putea apela la o rostogolire, o prelungire, a datoriei, sau sa se imprumute din alte surse, precum o emisiune de eurobonduri, pe piata externa, pentru a returna banii de la FMI. "In acest moment banii de la FMI, cu exceptia celor de la CE, sunt cei mai ieftini la care avem acces", a spus Daianu, dobanda anuala fiind de 3,5%, in conditiile in care de pe piata externa statul roman nu se poate imprumuta sub 4,5%-5% pe an.

Adrian Vasilescu: "Noi nu suntem implicati"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca este vorba despre "o ipoteza" si spune ca presedintele nu a vorbit de un imprumut de la FMI. "Chiar zilele trecute Ministerul Finantelor vorbea despre posibilitatea unui nou imprumut pe piata de capital. Poate ar trebui sa cereti acolo detalii, pentru ca noi nu suntem implicati", a declarat pentruGandul Adrian Vasilescu. Ministerul Finantelor a anuntat marti ca la inceputul saptamanii viitoare va demara turul de prezentare pentru emisiunea de eurobonduri. "Caravana" ministerului va poposi in mari centre financiare precum Londra, Frankfurt si Elvetia, la Zurich sau Geneva. La finele acestei luni, Ministerul Finantelor are planificat termenul pentru lansarea emisiunii de eurobonduri, in valoare de 1 miliard de euro. Despre aceasta, acum doua luni, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spunea ca nu iese din limitele programului de finantare stabilit pe 2010 si ca acesta este necesar pentru "finantarea deficitului bugetar si pentru diversificarea pietelor". Vladescu a apreciat ca "nu este absolut nimic special" la acest imprumut.

Tanasescu: "Nu putem cheltui mai mult decat producem"
• "Cred ca mesajul presedintelui este ca nu putem cheltui mai mult decat producem. Pe de alta parte, consider ca presedintele a dorit sa arate ca exista distorsiuni in ce priveste plata salariilor in sectorul bugetar si administratia centrala si locala", a declarat pentru Gandul Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Un nou imprumut

Tot recent ministrul Vladescu a vorbit de posibilitatea de a schimba tipul de acord cu FMI din stand-by, care prevede primirea unor sume de bani de la Fond, in "precautionary", care impune doar respectarea anumitor cerinte ale institutiei internationale, fara ca statul roman sa mai beneficieze de sprijin financiar. Si Ungaria a urmat un asemenea model in cadrul caruia a preferat sa nu ia toti banii pe care ii avea din acordul cu FMI. La randul lor, reprezentantii agentiei de rating Moody‘s au exprimat posibilitatea ca tara noastra sa nu foloseasca integral cele aproape 13 miliarde de euro de la FMI.
Contactati la acea vreme de Gandul, unii economisti erau de parere insa ca din moment ce ultima transa de la FMI, de circa un miliard de euro, va ajunge la Bucuresti in martie anul viitor, Romania nu are timp sa renunte la acordul stand-by de acum. Ei au afirmat ca este posibil ca acordul despre care a vorbit Vladescu ar putea fi, cel mai probabil, unul nou, separat de cel care expira in 2011. Analistul Ilie Serbanescu a declarat pentru Gandul ca declaratia ministrului Vladescu "pregateste terenul" de fapt pentru un nou imprumut. "Ca el va veni peste cel de acum sau la finele lui conteaza mai putin. Acest acord de tip 'precautionary' inseamna ca respecti regulile FMI fara a primi insa bani de la Fond, bani care sunt luati la o dobanda mica", a declarat pentru Gandul Ilie Serbanescu, analist economic.'