Contractele de credit cu ipoteca sunt învestite cu titlu executoriu, deci banca va ia casa fara proces, daca nu ati platit ratele la timp. Câtiva doljeni au ajuns în aceasta situatie.Nu este de glumit cu creditele ipotecare. Legislatia este, de doi ani încoace, în favoarea bancilor, pentru ca toate contractele de credit cu ipoteca pot fi executate de banca fara prea mari formalitati. Daca în anii anteriori un restantier la creditul ipotecar era târât prin procese pentru ca banca sa-si recupereze banii, acum contractul este învestit cu titlu executoriu, iar banca va ia casa sau apartamentul fara prea mari eforturi. Legislatia tine totusi si cu datornicul pâna la un punct: trebuie sa treaca minimum 90 de zile de când debitorul nu si-a mai achitat creditele. Multe banci prefera sa rezolve pe cale amiabila, deoarece este în avantajul lor sa-si scoata de la client si dobânda aferenta. Daca bancile vând locuinta omului, cumparata cu credit ipotecar în urma cu mai multi ani, banca are de pierdut. "Sunt contracte de credit de acum câtiva ani, când pretul locuintelor era foarte mic, si automat banca vinde la pret mic, pentru a-si recupera debitul. Se porneste licitatia de la suma pe care o are de recuperat", a afirmat un bancher craiovean.  
Este bine de stiut! Un client nu-si mai poate plati ratele catre banca pentru a-si achita locuinta. Aceasta încearca sa discute cu debitorul, apoi asteapta 90 de zile, timp în care îl someaza sa achite restanta si abia dupa acest termen ar putea trece la executare silita. Anumite banci îi permit clientului în cauza sa-si vânda apartamentul pe care s-a pus ipoteca, dar cu conditia sa returneze bancii suma împrumutata. Daca nici dupa negocieri nu plateste debitorul si cele doua parti nu au cazut la un acord, atunci banca poate trece la executarea silita si îi ia casa rau-platnicului. Locuinta este apoi scoasa la licitatie, care poate porni de la un pret apropiat de suma de recuperat. În anii anteriori, unele banci asteptau ca situatia sa se definitiveze în instanta si asemenea cazuri erau mai dese în Dolj. Preturile la care se vindeau astfel de locuinte erau de ordinul câtorva zeci de mii de lei. Cei care cumparau de la licitatia bancii ajungeau tot cu executorul judecatoresc sa-i scoata din casa pe fostii proprietari care nu si-au platit creditele. Acum bancile doljene sustin ca nu prea mai au astfel de cazuri, deci, nu prea mai scot la vânzare locuinte cumparate cu credit ipotecar.
Un caz la doi ani, în Dolj Daca la nivel de tara sunt aproape 1.000 de situatii în care bancile vând locuintele rau-platnicilor, în Dolj, localnicii nu prea au riscat sa-si piarda apartamentul sau casa. Iata ce spun unele banci. "Noi nu am scos la vânzare nici anul trecut, nici anul acesta nici o locuinta cumparata prin credit ipotecar sau imobiliar. Preferam sa rezolvam pe cale amiabila astfel de cazuri", a spus un oficial din Sucursala craioveana a Raiffeisen Bank. "În judetul Dolj, ca de altfel si la nivelul BCR, ponderea cazurilor de executare silita este foarte scazuta comparativ cu volumul total de credite garantate cu ipoteca. În Dolj sunt practic doar câteva situatii înregistrate în ultimele 18 luni", se arata într-un comunicat al bancii respective. "La noi sunt scoase la vânzare foarte rar apartamente. Este o situatie la doi ani. Clientii din Dolj sunt mai constiinciosi la creditele ipotecare decât la celelalte tipuri de împrumuturi", a spus un responsabil din Banca Transilvania.
Managerul specializat în debite bancare al firmei de recuperare Urban & Asociatii, Bogdan Balan Nicolae, spune ca bancile din Craiova "fie ascund informatii de acest gen, fie nu sunt în masura sa vorbeasca despre ele, din cauza ca dosarele se rezolva în centralele bancilor din Capitala".