Investitorii straini din Romania cer autoritatilor sa ia masuri pentru asigurarea unui climat concurential stabil. Presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Gilbert Wood, a reamintit ieri ca esecul reformei liberei concurente va determina Comisia Europeana sa ceara amanarea aderarii Romaniei.
Reprezentantul investitorilor straini a criticat intarzierea cu care autoritatile romane fac reforma in domeniul liberei concurente. Totodata, Wood a mai spus ca, desi au existat si exista mai multe procese pe rol, judecatorii romani nu sunt pregatiti sa se pronunte in cazul unor litigii de incalcare a regulilor de concurenta.
In ceea ce priveste climatul concurential, Wood a explicat ca Romania a avansat mult fata de mijlocul anilor ’90, cand autoritatile romane tolerau foarte bine situatiile de monopol si oligopol. Totusi, masurile care au fost luate pana in prezent de Consiliul Concurentei nu sunt suficiente. Wood a precizat ca Uniunea Europeana poate sa ceara oricand amanarea integrarii cu un an daca Romania esueaza in asigurarea unui climat concurential.

Impinsi de la spate de Comisia Europeana

La randul sau, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat ca institutia pe care o conduce a facut progrese importante in ultima vreme. Berinde a mai spus ca amenzile de zeci de milioane de euro pe care le-a dat consiliul in ultimele luni reprezinta o garantie pentru dorinta de reforma. Trebuie spus ca sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei au survenit la putin timp dupa avertismentele primite de la Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta. Kroes a declarat luna trecuta ca Romania are toate sansele sa primeasca un raport negativ insotit de recomandarea ca aderarea sa fie amanata daca autoritatile nu iau masuri pentru asigurarea unui climat concurential.

Investigatii la Aro si Roman

Autoritatea de concurenta a declansat la inceputul saptamanii doua investigatii la Aro Campulung si Roman Brasov, privind presupuse ajutoare de stat pentru care nu a primit notificare. “Nu e clar daca sunt ajutoare de stat si vom vedea acest lucru pe parcursul verificarilor. Tot ce pot sa va spun este ca nu au fost depuse notificari la momentul respectiv“, a mai explicat Berinde. De altfel, oficialul a mai spus ca in prezent Consiliul Concurentei a primit 20 de notificari pentru autorizarea de ajutoare de stat la societatile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului si a Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului. Pe de alta parte, Berinde a precizat ca este posibil sa fie reanalizate si ajutoare de stat care au primit deja autorizatia Consiliului Concurentei.

Posibila scadere de preturi la ciment

Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei celor trei producatori de ciment din Romania ar putea duce la o scadere a pretului pentru acest produs, a declarat ieri Mihai Berinde, presedintele consiliului. Amenda de 28,5 milioane de euro pe care companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim trebuie sa o plateasca a fost primul semn ca autoritatea de concurenta din Romania a inceput sa-si faca treaba. “Dupa aceasta sanctiune este posibil sa aiba loc o miscare a raportului cerere-oferta, care sa duca probabil la scaderea preturilor“, a spus ieri Berinde facand referire la pretul cimentului.