Perspectivele aprecierii leului determina investitorii straini sa aloce fonduri masive pentru achizitionarea de active romanesti, desi vanatorii de profituri ar putea constata ca eventualele castiguri nu sunt atat de facile pe cat s-ar astepta, comenteaza Reuters.
Trebuie spus ca decizia de saptamana trecuta a Bancii Nationale a Romaniei de a-si concentra atentia asupra controlarii inflatiei ar putea insemna acceptarea unei mai mari flexibilitati de apreciere a leului si va incuraja intrarile de capital strain, atrase de activele denominate in lei. ¥intirea directa a inflatiei implica cu precadere utilizarea ratelor dobanzilor, in defavoarea interventiilor pe piata monetara, in vederea limitarii riscului inflationist, reducand astfel necesitatea de a interveni pentru prevenirea aprecierii leului.
„Investitorii vor considera ca tintirea inflatiei implica o probabilitate mai mare de apreciere a leului in raport cu euro si dolarul“, a spus Frank Gill, de la IDEA Global din Londra, citat de Reuters. El a adaugat ca anul viitor vor fi eliminate ultimele restrictii pentru contul de capital, astfel incat intrarile vor fi foarte mari. In opinia lui Gill, leul se va aprecia la 3,15 unitati pentru un euro pana la sfarsitul anului, si la 2,80 unitati in 2006.
Leul s-a apreciat cu 11% in acest an iar moneda este cotata la 3,50 de unitati pentru un euro, in pofida interventiei Bancii centrale. (D.E.)