Investitorii pot cumpara actiunile societatilor listate la bursa si pe credit, prin tranzactii in marja. Banii sunt acordati de casele de brokeraj, in conditii mai bune decat cele de pe piata monetara. Alt instrument se refera la vanzarile scurte, adica vanzarea unor actiuni pe care nu le ai, dar pe care poti sa le imprumuti.
Potrivit noilor reglementari de pe piata de capital, actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pot fi cumparate de investitori si pe credit, prin intermediul tranzactiilor in marja.
Pentru acest lucru, investitorii trebuie sa deschida un cont de marja la una dintre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care intermediaza tranzactii la BVB si sa incheie un contract privind derularea acestui tip de operatiuni. Totul se face in baza unui credit acordat de casa de brokeraj pentru achizitionarea de valori mobiliare. La deschiderea contului in marja, investitorii trebuie sa depuna garantii reprezentand cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza sa fie achizitionate, garantii care pot fi constituite sub forma de numerar sau de valori mobiliare. Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar. Pentru eliminarea pierderilor, in cazul in care valoarea contului in marja scade sub un anumit nivel, in contractul incheiat intre investitor si broker va fi inclusa o clauza referitoare la un ordin de vanzare automata a actiunilor.
SSIF va percepe dobanda pentru creditul acordat, urmand ca pierderea sau castigul din actiunile vandute sa-i revina jucatorului. Iata si un exemplu: daca investesti in 1.000 de actiuni ale unor societati listate la BVB si castigi 10%, prin introducerea marjei vei putea sa cumperi 2.000 de actiuni, accesand un credit de la casa de brokeraj la care apelezi; in acest caz, castigul va fi dublu - 20%, din care platesti dobanda si impozitul.
Brokerii spera la intarirea pietei
Alt instrument folosit pe piata de capital se refera la vanzarile scurte (in lipsa). Acestea dau voie investitorului sa vanda actiuni pe care nu le are si pe care le imprumuta de obicei de la casele de brokeraj. Dupa o anumita perioada, el le va rascumpara de pe piata si le va inapoia SSIF. Daca in cazul vanzarilor in marja investitorul mizeaza pe cresterea pretului actiunilor, la vanzarile scurte acesta mizeaza pe caderea bursei.
Reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare din Craiova au pareri impartite in ceea ce priveste succesul pe piata de capital al acestor instrumente la ora actuala.
"Noi nu apelam la acest sistem, deoarece este putin cam pretentios si la noi nu sunt atat de multi investitori ca in tarile vest-europene. Daca il vom considera o oportunitate la un moment dat, il vom introduce", a declarat Cristinel Sandu Popescu, director la VOLTINVEST SA.
"Vom introduce tranzactiile in marja, dar mai intai este nevoie de o majorare de capital social. Din pacate, jucatorii la BVB nu investesc economii de care se pot lipsi pe termen lung, ci investesc mai degraba pe termen scurt", a spus, la randul sau, George Ciobanu, director la INVEST TRUST SA. Altii, in schimb, considera ca aceste instrumente vor facilita accesul la piata de capital al mai multor investitori. "Brokerii si reprezentantii BVB mizeaza pe o crestere a volumului de tranzactionare de pe piata, dar si pe o crestere a preturilor dupa ce investitorii vor avea posibilitatea sa cumpere actiuni cu bani imprumutati. O parte dintre investitorii romani la BVB investeau si pana acum bani cu imprumut, dar de la banci, asumandu-si un risc mai mare, in speranta ca isi vor majora castigurile. Acum va fi mai usor sa se imprumute de la brokeri, garantand cu actiunile cumparate", este de parere Leonard Sonei, coordonatorul agentiei locale a INTERCAPITAL INVEST.
Conceptul de marja
Marja este nivelul minim pe care clientul trebuie sa-l mentina in contul de marja deschis la SSIF pentru garantarea tranzactiilor in marja. Ea poate fi constituita in numerar, valori mobiliare, precum si in titluri de stat cu scadenta mai mica de 12 luni.