Investitorii pe piata de capital vor putea primi anul viitor despagubiri reprezentand echivalentul in lei a maximum 2.000 de euro de la Fondul de compensare a investitorilor, in cazul in care societatile de brokeraj membre ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu-si vor onora obligatiile. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat recent decizia de autorizare a Fondului, regulamentul de organizare si valoarea despagubirilor platite. Respectiva decizie va intra in vigoare la cinci zile de la data primirii de catre Fond.
Fondul de compensare a investitorilor este o societate pe actiuni avand ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate.
Societatea este administrata de un consiliu format din trei membri, persoane juridice autorizate si supravegheate de CNVM, actionari ai Fondului. Membrii primului consiliu de administratie - TGH Investment, BT Securities si Estinvest - au fost alesi pentru o perioada de 4 ani de la data inmatricularii Fondului. Fondatorii sunt 60 de societati de servicii de investitii financiare, 10 societati de administrare a investitiilor, Eurom Bank, BVB si Bursa Electronica Rasdaq. La data autorizarii, plafonul de compensare va reprezenta echivalentul in lei a 1.000 de euro pe investitor individual, urmand sa ajunga, pana la finele anului 2005, la echivalentul a 2.000 de euro. Pentru anul viitor, valoarea despagubirii maxime va fi de 4.500 de euro. Limita va creste gradual, astfel incat sa atinga la sfarsitul lui 2011 echivalentul in lei a 20.000 de euro. (Simona Dobre)