Atragerea unui numar mare de investitori pe piata de capital ar aduce mai multe resurse financiare la bugetul de stat decat cresterea impozitului pe castigul de capital (castigul din tranzactiile bursiere), sustine directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.
“Intelegem nevoia Guvernului de a atrage la buget resurse suplimentare, insa aceste resurse provenind de pe piata de capital vor fi putine, pentru ca baza de impunere este foarte mica, numarul de investitori activi fiind de numai 10.000“, a adaugat directorul BVB.
El a aratat, de asemenea, ca in asezarea impozitului pe castigul de capital ar trebui sa se tina cont ca exista investitori pe termen lung (1-3 ani) si investitori care detin titluri pe termen scurt si a avansat ideea unei impuneri diferentiate pentru cele doua tipuri de investitori pe piata de capital. “Calea sigura pentru stat de a atrage mai multe resurse financiare la buget ar fi largirea bazei de impozitare, care s-ar putea realiza daca statul privatizeaza pe bursa companii importante.
Numarul investitorilor ar putea creste astfel, intr-un timp foarte scurt, de la 10.000 la 150.000 - 200.000. Avem exemplul statelor din jurul nostru, cel mai recent fiind Polonia, care atunci cand a hotarat sa privatizeze o banca importanta pe piata de capital a atras dintr-un foc 150.000 de investitori“, a mai spus Stere Farmache.
Directorul general al BVB a facut aceste precizari ca urmare a deciziei Guvernului de a mari de la unu la suta la zece la suta impozitul pe castigurile din tranzactiile cu actiuni.
In urma unei noi modificari a Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din investitiile pe piata de capital ar putea creste pana la 16 la suta la inceputul lui 2006.