Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va sanctiona azi cele 16 companii de brokeraj care nu au respectat prospectul in cazul ofertei publice Alumil Rom Industry, dupa ce va Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ii va oferi o pozitie in legatura cu legalitatea operatiunii. In timp ce BVB si CNVM isi paseaza responsabilitatea una alteia, investitorii de buna-credinta raman insa cu banii blocati.


CNVM a aratat ca 16 societati de servicii de investitii financiare au preluat formulare de subscriere de actiuni Alumil fara ca acei clienti care au subscris actiuni sa aiba in conturi sumele aferente platii acestora, potrivit Mediafax.
Asa se face ca oferta Alumil a fost suprasubscrisa de peste 16 ori, la cel mai mare nivel inregistrat in Romania. Spre comparatie, oferta publica de actiuni Transelectrica, care s-a derulat anul trecut in perioada 14-28 iunie, a fost suprasubscrisa de doar 6,46 ori. Companiile de brokeraj la care au fost constatate nereguli sunt ING Securities, BRD Securities, Raiffeisen Capital & Investment, Valmob Intermedia, Equity Invest, EFG Eurobank Securitues, Super Gold Invest, Eldainvest, Confident Invest, Rombell Securities, Eastern Securities, Vanguard, Prime Transaction, Intercapital Invest, HTI Valori Mobiliare si SSIF Broker.
Problema nu este insa nici pe departe rezolvata. Potrivit Codului Bursei, responsabilitatea privind desfasurarea operatiunilor in cadrul pietelor de oferte, respectiv alocarea, tranzactionarea si posttranzactionarea revine in exclusivitate BVB in calitate de operator de piata. In consecinta, CNVM va adopta azi o decizie privind posibile sanctiuni in cazul ofertei publice Alumil, in functie de pozitia care ii va fi prezentata de BVB, dupa cum a declarat presedintele comisiei, Gabriela Anghelache. Reprezentantii unor firme de brokeraj despre care CNVM a afirmat ca au incalcat prevederile pros-pectului de emisiune de actiuni Alumil spun ca vor protesta fata de eventuale sanctiuni, intrucat neregulile sunt minore.
Solutia ideala in acest caz ar fi anularea subscrierilor in neregula si refacerea realocarii, considera Marius Plugaru, directorul companiei de brokeraj Ieba Trust. Astfel, investitorii de buna-credinta vor beneficia de o participatie mai mare in cadrul companiei Alumil. In privinta sanctiunilor, Plugaru arata ca o solutie ar fi punerea pe tusa a brokerilor care au gresit pe o perioada de la o luna la un an, asa cum s-a mai procedat.

Manipularea pietei

Directorul Ieba Trust a atras atentia ca prin aceste nereguli s-a incalcat grav legea, prin manipulare de volum a ofertei Alumil. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca ar exista un sistem care sa previna astfel de situatii, CNVM ar avea o organizare mai buna, iar comisarii n-ar fi alesi pe criterii politice, adauga Plugaru. Reamintim ca CNVM a suspendat decontarea subscrierilor de titluri Alumil la finele anului trecut. Oferta publica de vanzare de actiuni Alumil Rom Industry, derulata in peri-oada 8-18 decembrie, a fost suprasubscrisa de 16, 17 ori, cu cereri totale de 465 de milioane de lei (136 de milioane de euro). Compania a oferit un pachet de 6,25 milioane de titluri la un pret de 4,6 lei pe actiune, valoarea totala ridicandu-se la 28,75 milioane de lei.