Desi se declara satisfacuti de cota unica de impozitare, de 16%, americanii care deruleaza afaceri in Romania spun ca mai sunt necesare numeroase reforme in domeniul Justitiei si al Administratiei Publice.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a prezentat ieri rezultatele “Barometrului de Satisfactie 2005“, efectuat pe parcursul primului trimestru in randul celor peste 200 de membri ai asociatiei, companii locale si multinationale, asociatii profesionale si de afaceri. “Membrii AmCham apreciaza favorabil introducerea cotei unice“, a afirmat reprezentantul companiei de consultanta PriceWaterhouse Coopers, Vasile Iuga, care a adaugat ca au fost exprimate si opinii cu privire la imbunatatiri posibile in alte zone de fiscalitate, principala critica fiind lipsa de stabilitate si de predictibilitate.
Totodata, Iuga a precizat ca procesul de consultare cu autoritatile ar trebui imbunatatit. De pilda, AmCham a solicitat ca proiectele de acte normative sa-i fie trimise cu cel putin o saptamana inainte de data la care i se solicita comentariile, precum si organizarea a cel putin unei intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor inainte de a fi finalizate amendamentele la acte normative fiscale importante.
Membrii AmCham au mai adus in discutie si reforma sistemului de contributii sociale, precum si practica institutionalizata de acordare de stimulente inspectorilor fiscali in functie de controalele fiscale, apreciind ca aceasta conduce la o anumita agresivitate a controalelor si poate genera abuzuri.
In contextul integrarii europene, AmCham considera ca prioritara eliminarea “discrepantei digitale“ pentru a asigura accesul populatiei la instruire si echipamente IT.