Doua mari investitii ce se deruleaza cu finantare UE in municipiul Satu Mare, Parcul industrial si Pasajul rutier de pe str. Fabricii, se afla in impas din cauza firmelor care executa lucrarile. Guris din Turcia, respectiv Empedos din Grecia au inregistrat intirzieri si ar putea sa nu respecte termenele privind finalizarea investitiilor. Daca Guris a intirziat mereu, Parcul industrial trebuind sa fie gata de la sfirsitul anului trecut, Empedos a inceput cu stingul, trebuind sa inceapa constructia pasajului inca din luna decembrie a anului trecut, dar inca nu a miscat un deget.

Ministerul Finantelor a blocat conturile firmei Guris

Parcul Industrial Satu Mare ar fi trebuit sa fie finalizat in luna decembrie a anului trecut. Ministerul Integrarii si Uniunea Europeana au acordat insa firmei turce un nou termen, sfirsitul lunii mai 2005. Se pare ca nici de acesta data turcii nu vor reusi sa se tina de cuvint. Pentru ca au restante la plata impozitelor catre statul roman, Ministerul de Finante a blocat conturile firmei Guris, care nu poate plati astfel firmele care lucreaza in subantepriza. Primarul Iuliu Ilyes a declarat ca statia de 110/20 KW nu va fi terminata la timp, astfel ca parcul nu va putea fi finalizat pina la sfirsitul lunii mai. "Se cauta motive pentru a se obtine o noua aminare”, a spus Ilyes, care s-a plins ca Primaria nu poate face presiuni asupra constructorului pentru a-l determina sa respecte termenele. Primarul spune ca desi parcul nu a fost finalizat sint mai multe firme interesate sa investeasca aici. Concernele germane Woco si Zollner si-au exprimat intentia de a-si muta fabricile din Satu Mare in parc, la fel ca si un producator francez de mobila, dar si mai multe firme satmarene. "Credem ca am putea sa dam pina la sfirsitul anului toate parcelele din parc, dar cu conditia sa fie finalizat”, a declarat Iuliu Ilyes. Parcul Industrial Satu Mare este un proiect in valoare de 5,76 milioane de euro, fiind finantat in cea mai mare parte de Uniunea Europeana.

Empedos asteapta bani de la Guvernul Greciei pentru a se apuca de lucru

Primaria Satu Mare are probleme si cu un alt proiect important finantat de UE. Constructia Pasajului rutier de pe str. Fabricii ar fi trebuit sa inceapa inca din decembrie 2004. Firma greaca Empedos SA si-a adjudecat executia lucrarii in urma unei licitatii internationale organizate anul trecut de Ministerul Integrarii Europene, valoarea contractului fiind de 6.029.745 euro, din care co-finantarea Comisiei Europene este de 2.199.651 euro, reprezentind 36,48 %, iar municipiul Satu Mare finanteaza restul de 3.830.094 euro, adica 63,52 %, suma asigurata dintr-un credit bancar de la Reiffeisen Bank. Firma spaniola Estudios e Inginerieira SA (IBERINSA) din Madrid asigura asistenta tehnica pentru 289.090 euro, suma finantata integral din fondurile Comisiei Europene. Desi lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in luna decembrie a anului trecut, grecii au venit o singura data la Satu Mare, fara sa faca nimic. Empedos nu a putut sa depuna la Ministerul Integrarii scrisoarea de garantie, motivind ca duce lipsa de lichiditati pentru ca nu a incasat de la Guvernul Greciei contravaloarea lucrarilor executate pentru pregatirea jocurilor olimpice. Primarul Iuliu Ilyes a afirmat ca Pasajul rutier trebuie finalizat pina la 1 decembrie 2006 si ca cele patru luni de intirzieri care s-au acumulat deja pun in pericol respectarea acestui termen. "Din pacate nu avem cum sa grabim contructorul, Primaria Satu Mare neavind nici o pirghie in acest sens”, s-a plins Iuliu Ilyes.