Investitiile in ceea ce priveste protectia mediului, in valoare de 76 de milioane de dolari, cu care conducerea Mittal Steel Galati s-a laudat ca le-a facut in ultimii 5 ani, potrivit comunicatelor de presa transmise in citeva rinduri, s-au dovedit a fi facute doar pe hirtie. Sumele anuntate de catre sefii Combinatului ca fiind cheltuite pentru realizarea proiectelor de mediu sint in realitate mult mai mici, in jurul a 52 de milioane de dolari, acest lucru fiind anuntat vineri, la Galati, de catre comisarul general al Garzii Centrale de Mediu, Silvian Ionescu. Acesta a mai declarat ca exista intirzieri la realizarea unor masuri prevazute in programul de conformare in domeniul mediului, acesta fiind si principalul motiv pentru care Mittal Steel Galati a fost sanctionat in urma cu 3 luni cu 100.000 de lei.

Una peste alta, combinatul galatean, care se lauda cu investitii facute doar teoretic, este, dupa Petrom, agentul economic din Romania care polueaza cel mai mult mediul, a mai opinat Silvian Ionescu.

Mari intirzieri la realizarea investitiilor

Una dintre cele mai importante masuri care trebuia finalizata la sfirsitul anului trecut este cea referitoare la instalatia de captare a emisiilor de praf de pe intreaga platforma a otelariei. Pina acum nu s-a cheltuit efectiv nici un leu din cele 5,5 milioane de dolari prevazute in programul de conformare, fiind intocmit doar un studiu comparativ. Nici modernizarea electrofiltrului F4 si monitorizarea emisiilor de la furnalele 1-4 nu au fost facute pina la termenul stabilit, respectiv ianuarie si decembrie 2006, dintre cele 0,6 milioane de dolari fiind cheltuite in acest scop pina la data de 31 decembrie 2006 doar o suma infima, adica 0,004 milioane dolari.

Lucrurile stau prost si in cazul investitiei ce trebuia facuta la UAF, respectiv la platforma de turnare fonta si zgura de la furnalul 4, si a achizitionarii unei instalatii de desprafuire pentru evacuarea fontei si a zgurii. Dintre cele 2,8 milioane de dolari care trebuia investite au fost cheltuite efectiv pina la sfirsitul anului trecut doar 0,609 milioane de dolari. Aceleasi masuri ar fi trebuit luate si in cazul furnalului 5, dar dintre cele 3,5 milioane de dolari s-au investit pina la sfirsitul anului trecut doar 0,324 milioane de dolari.

Intirzierile aparute in investitiile de mediu care trebuia efectuate pina la anumite termene, precum si cauzele care au condus la acest lucru, nu au fost niciodata anuntate de catre sefii Combinatului, care s-au limitat doar la a transmite presei comunicate in care sa afirme ca au depasit valoarea investitiilor prevazute in contractul de privatizare.

Ar fi fost un lucru laudabil, tinind cont de faptul ca principalul poluator este Combinatul, ca sefii Mittal Steel Galati sa nu fi trecut pina acum sub tacere aceste lucruri si sa fi prezentat punctul lor de vedere referitor la cauzele care au condus la nerealizarea la termen a masurilor. Mai mult, singurul punct de vedere al conducerii Combinatului referitor la acest subiect sensibil si fierbinte pentru toti galatenii a fost obisnuitul “Nu comentam!”. Acest raspuns lapidar poate insemna ca le pasa totusi? No comment, s-ar putea spune.