Ministrul Elena Udrea intarzie investitii de milioane de euro in judet prin amanarea unei vizite. Cinci proiecte de importanta majora pentru judet, patru apartinand Consiliului Judetean (CJ), iar unul Primariei Dorohoi, nu pot fi demarate pentru ca nu sunt semnate de toate partile implicate. Cele patru proiecte ale CJ vizeaza modernizarea Spitalului Judetean, a drumului Suharau-Oroftiana si a doua unitati medico-sociale, in timp ce proiectul de la Dorohoi prevede reabilitarea sediului Directiei de Asistenta Sociala si un plan integrat de dezvoltare urbana.
Documentatiile pentru cele cinci investitii au fost finalizate, iar pentru a fi demarate lucrarile trebuie doar sa fie parafate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Agentia de Dezvoltare Nord Est si beneficiari, respectiv CJ si Primaria Dorohoi. Ministrul Elena Udrea a promis de la inceputul lunii ca va veni in judet pentru a parafa documentele, insa nu a facut acest lucru. Presedintele CJ, Mihai Tabuleac, sustine ca a primit asigurari de la guvern ca documentele vor fi semnate in cateva zile. "Am vorbit cu domnul secretar de stat Razvan Murgeanu si mi-a promis ca va lua o decizie cu momentul si locul in care vom semna contractele", a declarat Mihai Tabuleac.
Valoarea celor cinci proiecte se ridica la 32 de milioane de euro. Dupa semnarea contractelor, firmele care castiga licitatiile trebuie sa inceapa lucrarile cu resurse proprii, urmand ca banii europeni sa vina in etape, in functie de devizele prezentate.

Proiecte trecute in asteptare

Judetul este vaduvit de 459 de milioane de lei si 17 milioane de euro (adica peste 120 de milioane de euro in total) pentru realizarea investitiilor de interes judetean, doar pentru ca proiectele sunt trecute pe lista de asteptare a Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est. Pentru depunerea acestor proiecte s-au cheltuit aproximativ 10,4 milioane lei doar pentru studii de fezabilitate (SF) si proiecte tehnice (PT).
CJ este campion din acest punct de vedere. 20 de proiecte, in valoare de aproximativ 354 de milioane de lei si 17 milioane de euro, sunt inca in asteptare, iar sumele cheltuite pentru SF si PT din bugetul propriu se ridica la aproximativ 9,6 milioane lei (peste 2,2 milioane euro). Sapte din cele 20 de proiecte se afla pe lista de rezerva, sase referindu-se la reabilitarea unor drumuri judetene, iar unul la restaurarea Complexului Monahal Cosula.

- Marian ROTARIU
- Mihai Crihan