Compania Flavus Investitii, cea care detine in proprietate platforma Tractorul, a incheiat un joint-venture cu firma austriaca Krammer&Wagner pentru realizarea primei faze a proiectului cartierului Coresi, acesta urmand sa cuprinda un parc de retail si un mall cu 100.000 de metri patrati inchiriabili. Potrivit lui Silviu Savin, administrator al Flavus Investitii, austriecii vor asigura si partea de dezvoltare si de proiectare. Lucrarile de constructie la proiectul amintit vor incepe la finele acestui an, prima faza a cartierului fiind evaluata la 150 de milioane de euro. Investitiile in cartierul Coresi sunt evaluate la 1,5 miliarde de euro.
"Vom imparti suprafata in cinci module, constructia fiecarui modul urmand sa dureze in jur de trei ani", a declarat Silviu Savin, unul din cei doi administratori ai companiei Flavus Investitii SRL, proprietara terenului pe care se intindea, pana in urma cu doi ani, uzina de tractoare. Coresi se doreste a fi cel mai mare proiect de regenerare urbana din sud - estul Europei si presupune constructia multor cladiri de locuit, de birouri si a mai multor centre comerciale.
Savin a precizat ca proiectul preconizeaza dezvoltarea a peste 6.000 de apartamente. Primul modul, care va cuprinde un mall, cladiri de apartamente si de birouri, va necesita investitii de aproximativ 150 de milioane de euro. Lucrarile vor fi demarate in a doua parte a anului viitor. Cladirile de apartamente si de birouri din primul modul vor fi finalizate in 2011, in timp ce mall-ul ar putea sa fie operational inca din 2010. Coresi va include si un hotel cu o sala de conferinte de 700 - 800 de locuri.
Proiectul va fi finalizat, in intregime, peste 15 ani. Cele 120 de hectare ale fostei uzine Tractorul reprezinta 10% din suprafata totala a municipiului Brasov.
Doar 25 din cele 120 de hectare ale fabricii vor fi rezervate industriei. Platforma Tractorul va capata o noua fata in urma unei investitii estimate la 1,5 miliarde de euro care va fi sustinuta atat de Flavus Investitii SRL, cat si de partenerii acestora.
Cei de la Flavus incearca realizarea unor parteneriate cu municipalitatea, astfel incat sa atraga fonduri structurale pentru ecologizarea sitului industrial. Flavus Investitii SRL a cumparat platforma Tractorul in vara anului trecut, cu 82 de milioane de euro, inclusiv TVA. Flavus este controlata de Centerra Capital Partners, companie detinuta de Victor Vadaneaux si de Silviu Savin, si este partener exclusiv al fondului de hedging Cheyne Capital.