Un inventator doljean a obtinut medalia de argint la prestigiosul Salon al inventatorilor, organizat luna aceasta la Geneva. Daca ar fi folosit in productie, mecanismul sau de actionare a usilor de vagoane ar face cu succes concurenta celor importate in prezent in Romania, care sunt cu 30% mai scumpe.
In conditiile economice actuale, in care numarul producatorilor care se confrunta cu probleme financiare este in crestere, una dintre solutiile de redresare a afacerilor este reducerea, pe cat posibil, a costurilor. In intampinarea acestei nevoi vine ideea unui doljean, care a inventat un mecanism de actionare a usilor de vagoane. "Acesta face ca usa sa se inchida automat, cu efort minim, la plecarea de pe loc. Mecanismul e util. In prezent, nici un vagon nu poate circula in Europa fara un mecanism asemanator cu cel inventat si testat de mine", a declarat Valentin Melusel. Pe langa faptul ca este un produs 100% romanesc, mecanismul are si un mare avantaj. "Daca s-ar folosi in productie, ar fi cu 30% mai ieftin decat cele importate in prezent in Romania", a adaugat el.
Mecanismul are deja recunoastere internationala. Luna aceasta, la Salonul de inventii de la Geneva, unul dintre cele mai prestigioase saloane de profil, unde au fost inscrise aproximativ o mie de inventii din 45 de tari, mecanismul inginerului doljean a primit medalia de argint. Tot argint a luat si in urma cu cativa ani, la Salonul de inventii de la Bruxelles, insa la momentul respectiv mecanismul era in faza de propunere.

Ideile vin din necesitate

Aceasta nu este singura idee inovativa a lui Valentin Melusel. "Am 14 brevete de inventie. Numai in ultimii sase ani, la Saloanele de inventie de la Geneva, Bruxelles, Budapesta si Zagreb am luat sapte medalii", a spus acesta. La Budapesta a castigat medalia de aur pentru un boghiu de tramvai cu podeaua joasa, inventie care a primit medalia de argint la Zagreb si de bronz la Bruxelles. Ideea i-a venit din necesitate. "Tramvaiele cu podeaua joasa vor fi in toata lumea. Nu au trepte si opresc la nivelul scuarului, astfel ca nu faci nici un efort sa urci in tramvai. Intr-un oras precum Craiova trebuie schimbata infrastructura, ceea ce atrage costuri majore", a spus Meluselu. Drept urmare, s-a pus pe treaba si a inventat un tip de boghiu care poate functiona in orice conditii.

"Cercetarea e o pasiune"

Tot din necesitate i-a venit si ideea pentru un mecanism de actionare a usilor de garaj. Impulsionat de sotie, care n-a fost incantata de mecanismele similare din comert, inventatorul a reusit sa realizeze unul care functioneaza de 15 ani. Pe langa utilitatea din gospodarie, mecanismul a primit cate o medalie de bronz la Saloanele de inventie de la Geneva si Bruxelles. "Cercetarea e o pasiune. Pe mine ma pasioneaza inventiile. De mic mi-a placut sa lucrez", a adaugat Meluselu, care a explicat ca ideile simple si "ieftine" sunt cel mai greu de realizat, dar niciodata nu s-a dat in laturi de la munca si inovatie, asa cum niciodata nu i-a lasat pe cei din jur sa duca greul. De altfel, potrivit spuselor sale, este singurul inventator din Romania care a facut toate aceste realizari singur, fara sa primeasca sprijin de undeva.