Echipamentele hidraulice aduc bani multi daca sunt de buna calitate. Asa s-a gandit un craiovean care a inceput o afacere in domeniu.
Craioveanul Valentin Melusel ruleaza anual sume de ordinul miliardelor de lei comercializand echipament hidraulic. Pasionat de mecanica pana la creatie, omul si-a descoperit vocatia inca de pe bancile facultatii, cand era preocupat sa rezolve tot felul de probleme aparute la echipamentele cu care lucra. De profesie inginer, Valentin Melusel a lucrat in cercetare 24 de ani. In tot acest timp, a strans numeroase brevete de inventii si inovatii, de pe urma carora au profitat fabricile comuniste ale epocii. "Am 15 brevete de inventii si inovatii. De fiecare data cand aparea vreo problema, ma gandeam cum s-o rezolv. Rasplata era ca primeam cate o prima la salariu", a povestit craioveanul. Dupa 1990 a lucrat tot in domeniu. In urma cu cinci ani, i-a venit ideea afacerii pe care o gestioneaza acum, singur. "Lucram la o firma de constructii si m-am lovit de diferite probleme de natura hidraulica. Asa mi-am dat seama ca livrarea unor astfel de echipamente este o afacere care trebuie sa mearga. La ora actuala, piata este suprasaturata de produse turcesti si ucrainene, care nu rezista la presiunile la care lucreaza utilajele moderne. Produsele oferite de mine sunt mai scumpe, dar merita toti banii", a mai spus Melusel.
Norocul craioveanului s-a numit firma Glogar, membra a grupului Hydroscand, cu sediul la Linz - Austria. De aici a cumparat atat un utilaj modern, cat si prima marfa. "Utilajul pentru sectionat furtunuri hidraulice m-a costat circa 10.000 de dolari la acea vreme. Am avut si bani stransi, dar am mai si imprumutat de la cunoscuti. Pentru o parte din bani, mi-am vandut masina, un Ford Escort. La banci nu am apelat. Primul client a fost AVK-Electroputere. Au urmat DAEWOO si alte societati din judet: DRDP, DOMARCONS, Salubritatea etc. Acum am clienti din mai toate judetele Olteniei", a mai povestit Melusel.
Inventator medaliat la Geneva
Pasiunea lui Valentin Melusel nu s-a oprit insa aici. O parte din banii castigati ii investeste in diverse piese, lucrarile sale fiind premiate la marile saloane internationale de inventica. Spre exemplu, in 2002 craioveanul a castigat medalia de bronz la salonul de inventica de la Bruxelles pentru un mecanism destinat usilor pliante, care se pot inchide automat la un anumit interval. In 2005, Melusel a recidivat cu o medalie de bronz la salonul de inventica de la Geneva cu o conceptie proprie a usilor basculante de garaj. De altfel, prima usa de acest gen a probat-o pe propriul garaj, dupa care a facut cateva si prietenilor. De anul viitor, intentioneaza sa scoata pe piata in productie de masa acest produs. Tot in acelasi an, la Salonul de la Bruxelles a castigat si o medalie de argint pentru boghiul de tramvai. Practic, datorita acestui mecanism, tramvaiul se poate lasa la nivelul solului in statii si se poate ridica la plecare. Ideea ar putea prinde de minune la noi, mai ales ca normele UE ne obliga sa usuram accesul persoanelor cu handicap in mijloacele de transport in comun. Boghiul pentru tramvai a mai castigat anul acesta o medalie de aur la Budapesta si una de argint la Zagreb, in Croatia. "Pana acum nu am castigat decat medalii si diplome si am cheltuit bani. Sper insa ca macar o parte din inventiile si inovatiile mele sa-mi aduca profit la un moment dat", a spus Valentin Melusel.