O noua moda tinde sa schimbe gusturile romA¢nilor in materie de constructii. Casele in stil oriental sau american isi fac aparitia prin noile cartiere rezidentiale. Acest lucru ii nemultumeste insa pe arhitecti, care sunt de parere ca modelele americane si turcesti sunt lipsite de personalitate. AŸi asta pentru ca toate constructiile arata la fel, fiind realizate ca pe calculator prin metoda copya€"paste.

Valorile europene in ceea ce priveste contructia de locuinte incep sa revina in constiinta nationala, care se confrunta acum cu o confuzie de valori, sustine Dumitru AŸtefan, reprezentantul Ordinului Arhitectilor din RomA¢nia (OAR). Acesta este nemultumit de preferintele turcesti sau americane ale celor care isi construiesc case. AŸi asta din cauza ca aceste constructii vor genera probleme pe termen lung, adauga AŸtefan. El a dat ca exemplu in acest sens ANL-urile, care peste 10 ani isi vor pierde din valoare din cauza lipsei de personalitate. Casele americane, construite pe parter, si cele turcesti, de 15 etaje, grupate la fel, arata ca nu s-a dezvoltat o mentalitate a locului in care se locuieste. Reprezentantul OAR isi exprima insa increderea ca valorile europene vor reveni, dar pentru aceasta va fi nevoie si de un impuls din partea institutiilor politice. A§n plus, oamenii, avA¢nd din nou constiinta proprietatii, vor construi ceea ce vor pe terenul lor, a mai spus AŸtefan. Se va crea astfel o armonie a contrariilor, intA¢lnita si in perioada anterioara celui de-al doilea razboi mondial, a conchis reprezentantul arhitectilor.
BNR taie din aripile creditarii
Una din metodele utilizate de romA¢ni pentru a-si construi case, chiar daca fara gust, este apelarea la creditele imobiliare.
AvA¢ntul pe care creditele imobiliare l-au luat in ultimul timp determina Banca Nationala a RomA¢niei (BNR) sa intervina pe piata. A§n lupta de mentinere a inflatiei in frA¢u, bancile centrale se vad obligate sa se amestece intr-o piata precum cea imobiliara, care la noi este instabila si are fluctuatii nefiresti, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Asa ca, desi fiecare interventie a BNR este facuta cu inima strA¢nsa, aripile cererii de credite imobiliare care conduc totusi la bunastare, vor fi taiate, a mai spus Vasilescu.
Acesta a mai spus ca in calcularea ratei inflatiei nu se tine cont de preturile imobiliare, din cauza ca acestea variaza foarte mult si pot influenta negativ inflatia. Cu toate ca aceste preturi nu fac parte din cosul de consum, cum principalul obiectiv al bancii centrale este stabilitatea preturilor si a inflatiei, aceasta are dreptul de a incerca sa ajusteze dezechilibrele pietei imobiliare.
Preturile locuintelor vor continua sa creasca
Reprezentantii unei importante agentii imobiliare sustin ca pentru viitorul apropiat nu se intrevede o scadere a preturilor la vechile locuinte, ci mai degraba o crestere usoara. AŸi asta din cauza ca nu exista suficienta incredere in dezvoltatorii noi de ansambluri rezidentiale, astfel ca cererea se va orienta in mare parte spre blocurile vechi, au aratat sursele citate.
Cresteri semnificative de preturi se vor inregistra insa pe segmentul terenurilor, ca urmare a cererii mari venite din partea dezvoltatorilor, mai estimeaza specialistii imobiliari.