Oficialii Bancii centrale estimeaza o scadere a preturilor, cel mai probabil in urmatoarele doua luni. Pe de alta parte, impactul inundatiilor asupra agriculturii ar putea fi destul de mare incat sa ne hranim din import, adica la alte preturi.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) preconizeaza o posibila scadere generalizata a preturilor in urmatoarele doua luni ale acestui an, mai ales ca in ultima parte a verii preturile la utilitati nu vor mai consemna ajustari.
“Exista in programarea noastra si o perioada, nu pot sa precizez o luna sau mai multe, in care se prognozeaza o deflatie. Aceasta va aparea datorita faptului ca preturile administrate (preturile la energie termica, electrica, gaze naturale - n. red.) nu vor mai creste, in special spre sfarsitul verii si ca urmare a efectului ofertei mai ridicate din zona preturilor mai ridicate din zona preturilor libere (preturile la alimente, bunuri de uz curent etc. - n. red.), a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu (foto).
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat saptamana trecuta ca preturile produselor agroalimentare ar putea sa scada, cel mai probabil in august.

Vom manca... din import

In ceea ce priveste efectul inundatiilor asupra productiei agricole din acest an, prim-viceguvernatorul Bancii centrale nu s-a declarat ingrijorat. Mai mult decat atat, el a aratat ca exista si varianta importurilor, ce-i drept, la alte preturi, dar oferta va fi suficienta. Dar asta, doar dupa ce se va analiza impactul inundatiilor asupra agriculturii. “Oferta va exista. Sigur, in functie de variante, cu anumite preturi“, ne-a linistit Georgescu.

De inflatie, numai de bine!

Prim-viceguvernatorul BNR considera ca inflatia din acest an se va incadra in tinta stabilita, respectiv 7%, avand in vedere si un interval de variatie.
Si guvernatorul a precizat, saptamana trecuta, ca tinta de inflatie pentru acest an va fi atinsa, incadrarea in program presupunand pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie. “Cred ca vom atinge obiectivul propus de inflatie de 7% in 2005, asta si in urma depasirii pragului din aprilie, ceea ce ne permite o rata mai mica de 5% in urmatoarele doua luni“, spunea Isarescu saptamana trecuta intr-o conferinta pe tema politicii monetare a Bancii centrale.
Cu tot optimismul oficialilor BNR, analistii economici privesc cu scepticism tinta de inflatie propusa. De pilda, un studiu recent al Grupului de Economie Aplicata (GEA) arata ca majorarea preturilor la utilitati va duce si la o inflatie suplimentara estimata la 5,8%, astfel incat tinta nu va fi atinsa.
Studiul in cauza a luat in calcul cresterile de preturi anuntate de la 1 aprilie, respectiv 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energie termica.
“Calculele realizate arata o crestere simultana a preturilor la utilitati care ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, altfel spus o inflatie suplimentara medie de 5,8%. Cum aceste majorari de preturi nu vor fi totusi simultane, acest spor inflationist nu va fi resimtit intr-o singura luna, ci adunat pe ansamblul anului 2005“, precizeaza Liviu Voinea, analist la GEA.