Centrul de Sociologie Urbana si Regionala a realizat, in perioada
ianuarie-martie 2006, un sondaj de opinie la nivel national, privind
perceptia si atitudinea IMM-urilor fata de momentul integrarii in UE. Studiul, comandat de Fondul
National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), a fost realizat pe un esantion de 500 de firme, insumand 1.000 de subiecti.
Conform sondajului, IMM-urile, cu o rata de nerambursare a creditelor de sub 9%, nu reprezinta un risc pentru bancheri. Un semnal ingrijorator vine in segmentul accesarii serviciilor de consultanta competenta pentru dezvoltarea afacerii. Peste 50% dintre intreprinzatorii romani nu au apelat niciodata la o societate de consultanta pentru inceperea unei afaceri, doar 9,2% platind astfel de servicii specializate. In acest sens, FNGCIMM doreste sa initieze un program de creditare gratuita pentru consultanta, in special pentru cea care are in vedere accesarea fondurilor comunitare prin diverse programe. De asemenea, daca noile modificari ale legii de functionare, discutate in prezent la Camera Deputatilor, o vor permite, se vor credita activitati legate de conformarea la normele de mediu, impreuna cu Fondul pentru Mediu.
Rata de creditare a IMM-urilor romanesti este extrem de scazuta, circa 24%, fata de cea din Uniunea Europeana, unde aceasta atinge nivelul de 78-79%. Pe o scara de la 1 la 5, cele mai mari constrangeri in dezvoltarea mediului de afaceri sunt considerate birocratia - 4,5, nivelul impozitelor - 4,4 si accesul greoi la finantare - 3,8. Romania si Ungaria se vor sprijini reciproc in elaborarea si implementarea programelor de dezvoltare a IMM-urilor. Cel putin, asa prevede Memorandumul de Intelegere dintre Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie din Romania si Ministerul Economiei si Transporturilor din Republica Ungara, aprobat de Guvern. Documentul, semnat la Bucuresti pe 20 octombrie 2005, vizeaza stimularea cooperarii dintre intreprinderi si organizatii patronale/profesionale din cele doua tari. Printre obiectivele Memorandumului se stipuleaza elaborarea in comun a unor programe care vizeaza dezvoltarea infrastructurii de afaceri si construirea unor centre de afaceri si parcuri industriale, in principal in zonele transfrontaliere, cum este si parcul industrial Bors. Totodata, se va stimula orientarea IMM-urilor spre comert si cooperare internationala, prin organizarea de manifestari bilaterale (delegatii, targuri internationale).