Moneda nationala s-a apreciat ieri la un nou maxim fata de euro, acesta fiind cotat de Banca Nationala a Romaniei sub 3,26 lei, adica la o valoare inregistrata in octombrie 2002. Atunci, un euro se vindea cu 3,25 lei. In sedinta de vineri moneda europeana a fost cotata la 3,2708, cu aproape 100 de lei vechi mai mult decat ieri.
Aprecierea monedei nationale are loc in contextul intoarcerii presedintelui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Rezultatul referendumului de sambata a influentat evolutia leului, cu atat mai mult cu cat nivelul dobanzilor interbancare la zi a scazut mult, moneda nationala nefiind atractiva astfel pentru investitori.
Aprecierea leului a fost mai rapida decat se astepta chiar BNR, dupa cum a declarat vicepresedintele institutiei, Cristian Popa, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, leul s-a apreciat din cauza intrarilor de capital ale strainilor, care au crescut in acest an cu aproximativ 700 de milioane de euro.
In plus, depozitele bancare in lei ale nerezidentilor au ajuns la echivalentul a 2,4 miliarde de euro, fata de 1,7 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, a adaugat Popa. El a aratat ca ritmul de apreciere a monedei nationale a fost mai rapid decat anticipa banca centrala. "Deocamdata nu au fost corectii, dar BNR este obligata sa avertizeze asupra riscului valutar, mai ales pe aceia care se imprumuta in valuta, a continuat Popa.
Potrivit unui raport recent al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), leul se va intari in continuare pe termen mediu si va fi nevoie de un angajament sustinut al autoritatilor romane in ceea ce priveste reformele structurale, ca sa creasca productivitatea. (M.H.)