Primaria Craiova nu mai poate emite nici un fel de autorizatie de construire deoarece Planul Urbanistic General al municipiului a expirat, iar altul nou n-a fost facut inca
Orasul Craiova se afla intr-o situatie fara precedent. Planul Urbanistic General (PUG) a expirat si alt PUG nou nu a fost inca intocmit si aprobat de consiliul local. Consecinta este dramatica: in Banie nu se mai poate construi absolut nimic, intreaga piata a constructiilor fiind blocata pentru ca, teoretic, Primaria Craiova nu mai poate emite nici o autorizatie de construire fara sa aiba un PUG valabil.

"Primaria Craiova nu mai poate elibera nici un fel de autorizatie"

Planul Urbanistic General al Craiovei este documentul care prezinta cadrul general al tuturor constructiilor dintr-o localitate, prin care se stabilesc si se delimiteaza zonele de locuinte de zonele industriale sau de parcuri. El trebuie sa reprezinte, de fapt, o viziune asupra dezvoltarii localitatii pentru urmatorii 10-15 ani, creata pe baza unei strategii de dezvoltare nu doar urbanistica, ci si economica si sociala a respectivei comunitati. Practic, acest document are grija ca, de exemplu, in zonele de locuinte sa nu se faca hale industriale si nici targuri de masini.
Ultimul PUG al Craiovei a fost intocmit si aprobat de legislativul municipal in anul 2000. Documentul expira dupa zece ani, insa putea fi prelungit cu maximum doi ani. Ceea ce s-a si intamplat, doar ca pe 28 februarie 2012 a expirat si prelungirea PUG-ului. Iar de atunci, Dumnezeu cu mila... Pentru ca anul trecut nici consiliul local n-a alocat bani pentru intocmirea unui nou PUG, dar nici primarul - oricum s-ar numi el - n-a cerut legislativului local bani pentru asta. Iar acum s-a ajuns intr-o situatie fara precedent.
"Prima consecinta a lipsei PUG-ului este ca, dupa parerea mea, Primaria Craiova nu mai poate elibera nici un fel de autorizatie. La nivel de primarie se invoca faptul ca, de fapt, n-ar fi o problema atat de mare, pentru ca mai exista PUZ-uri (n.r. - Plan de Urbanism Zonal) valabile si se pot emite autorizatii pe baza acestora. Mie aceasta interpretare mi se pare fortata, pentru ca n-avem nici o certitudine ca noul PUG va confirma continutul acelor PUZ-uri. Poate ca viitorul PUG o sa spuna ca acolo unde se face acum o constructie o sa treaca, de fapt, un bulevard sau ca se introduc anumite interdictii de construire acolo unde acum nu sunt. Filosofia generala a dezvoltarii unui oras este data de PUG, ori, in lipsa acestuia, nu poti sti ce si unde sa construiesti fara sa gresesti", a spus arhitectul Emilian Stefarta, care este si consilier local.

"PUG-ul a expirat, dar asta nu e o problema"

Arhitectul-sef al orasului, Mircea Diaconescu, specialistul nr. 1 al Primariei Craiova in aceasta materie, are o viziune mult mai optimista asupra situatiei. El sustine ca, de fapt, lipsa PUG-ului n-ar fi o problema si ca, oricum, anul acesta o sa avem gata un nou PUG.
"PUG-ul a expirat, dar asta nu e o problema, pentru ca avem PUZ-uri pentru toate zonele orasului si putem sa ne folosim de ele. Eu nu as dramatiza aceasta situatie. S-ar starni inutil panica, in conditiile in care emiterea de autorizatii continua fara probleme. Banii pentru noul PUG au fost alocati, acum se lucreaza la tema-program si pana in toamna eu cred ca vom avea PUG-ul gata", a declarat arhitectul-sef al Craiovei.
Colegul sau de breasla, consilierul local Stefarta, sustine insa ca situatia trebuie privita cu realism: "In judetul Gorj, la Novaci, Inspectoratul de Stat in Constructii a decis sa nu se mai elibereze nici o autorizatie de construire tocmai din cauza lipsei PUG-ului. Si la noi poate fi la fel. Trebuie sa fim realisti, pentru ca altfel ne putem trezi ca primaria da cuiva o autorizatie de construire, acela construieste un imobil, iar peste cateva luni ii demolam constructia pentru ca nu corespunde noului PUG. Cu asa ceva nu trebuie sa ne jucam!".

Solomon risca amenda

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii sustin, la randul lor, ca situatia in care se afla Craiova este pe cat de clara, pe atat de nefericita. "Cand un oras nu are PUG, primaria nu poate sa emita autorizatii de construire. Daca emite totusi, acestea sunt lovite de nulitate. Aceasta nulitate se poate constata oricand, in urma contestatiei pe care ar trebui s-o faca prefectura. Iar sanctiunea pentru incalcarea acestor norme este usturatoare. Emiterea de autorizatii de construire fara un PUG valabil se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 30.000 de lei, iar amenda se aplica primarului localitatii", a declarat Marcel Marcea, directorul regional al Directiei Regionale in Constructii Sud-Vest Oltenia, unitate teritoriala a Inspectoratului de Stat in Constructii.
Vina pentru aceasta situatie trebuie cautata in Primaria Craiova: "Cineva din primarie trebuia sa se ocupe de reinnoirea PUG-ului. Problema, aici, nu este atat a realizarii efective a PUG-ului, cat, mai ales, a diferendelor care ar fi trebuit rezolvate cu localitatile invecinate. Or, Craiova are diferende teritoriale cu aproape toate comunele limitrofe: cu Podari, cu Pielesti, cu Carcea, cu Malu Mare", sustine Marcel Marcea.
Referindu-se la consecintele greu de conceput ale ramanerii Craiovei fara PUG, directorul regional al Directiei Regionale in Constructii Sud-Vest Oltenia pune o intrebare retorica: "Daca maine, poimaine, vine un om, o firma sau o autoritate administrativa care vrea sa implementeze un proiect pe bani europeni si are nevoie de autorizatie, ce facem in cazul asta? La o asemenea intrebare e greu de raspuns!".