Deputatul Victor Surdu a murit astazi, la 63 de ani, in locuinta lui, din cauza unui cancer pancreatic. In urma cu doua saptamani, el a fost la spitalul "Sf. Pantelimon". Deputatul social-democrat Victor Surdu, seful Departamentului de agricultura al PSD, a acordat in luna martie un interviu agentiei Agerpres. Romania Libera publica interviul cu Victor Surdu: Daca Romania ajunge sa parcurga o criza alimentara ar fi culmea nenorocirii. Puteti citi in continuare a treia parte a interviului.

AGERPRES: Cum ati califica activitatea comisarului european Dacian Ciolos?
Victor Surdu: Buna si pozitiva Romaniei, numai ca activitatea noastra pe langa comisarul european este slaba. Noi ar trebui sa avem acolo in jur de 60 de specialisti si avem vreo cinci. Cine sa umble, cine sa alerge, cine sa faca lobby pentru Romania?
AGERPRES: Ati fost ministru al Agriculturii, sunteti in politica din 1990 si ati fost cel care a initiat primele reforme in domeniul agriculturii. Ce parere aveti despre situatia din Romania? Cum caracterizati situatia actuala?
Victor Surdu: Romania are 15 milioane de hectare de pamant agricol. Pe 5 milioane de hectare de teren, care inseamna pajisti, pasuni si fanete, dealuri si zona alpina, agricultura a suferit cel mai mult, este intr-o regresie totala. Septelul de animale este la pamant, au vandut vacile pe nimic, acum vand si oile. Am inceput acum, in judetele Neamt si Maramures, un program care este in curs de aplicare, facand o noua zonare si a culturilor, a animalelor, pentru schimbarea, incet-incet, in zona de munte, a vacii de lapte in vaca de carne, pentru ca populatia s-a rarit in zona de munte si atunci e mult mai comod de crescut vaca de carne. Noi oricum importam 70 - 80% din carnea de vita pe care o consumam. Aici mai avem mult de lucrat, pe zona aceasta de munte. Am facut intai fundamentarea stiintifica si acum lucram pe zona practica, pe fiecare munte cum s-ar zice.
A doua componenta importanta o reprezinta tot cam cinci milioane de hectare, care sunt la gospodariile mici si care constituie o mare problema sociala. Ne vom ocupa de fiecare (gospodarie - n.r.) in parte si in special prin camerele agricole. A treia mare problema este agricultura care se practica in fermele mari si care acum, la noi, merge foarte bine si pe care o s-o ajutam sa produca la pret de export, pentru a fi tot timpul rentabila si pe care o sa o ajutam sa treaca de la agricultura conventionala la cea conservativa, pentru cei care vor. Un mare merit in zona respectiva il are insa Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas - Constanta, care, impreuna cu statiunile din tara si cativa crescatori de oi, au facut si refacut in fiecare an septelul de ovine, care este in crestere. Aici suntem pe drumul bun. Noi, in ultimii cinci ani de zile, producem cam 8 miliarde - 9 miliarde de euro din agricultura pe an, comparativ cu anii 1990, cam la jumatate, si comparativ cu ce am putea face, cam o treime. Si atunci, noi ne-am propus ca, in 10 ani, cu niste masuri de bun-simt, fara sa luam bani de la buget mai mult decat TVA-ul pe care il producem, sa putem dezvolta aceasta contributie a agriculturii la Produsul Intern Brut cu aproximativ dublu, adica, 18 - 19 miliarde de euro pe an.
AGERPRES: Iar la nivel politic, cum ati caracteriza situatia din Romania?
Victor Surdu: La nivel politic este o tragedie inaltatoare - ‘cand biruind oltenii mor‘. Adica, am castigat niste alegeri, noi, PSD, de vreo doua - trei ori si nu suntem la guvernare si guvernarea aceasta de dreapta i-a adus pe romani de au zece kilograme cu tot cu ambalaj, cu tot cu haine. Nimeni nu mai poate, nu mai rezista, nu mai este nicio speranta. Cea mai mare greseala pe care au facut-o cei de la guvernare - daca n-ai oameni care stiu, invita la masa si pe altii ca nu sunt dusmani, tot romani sunt. Marea greseala - au luat decizii de unii singuri si este pacat ca am pierdut vremea, mai ales cei care suntem mai in varsta am pierdut sase ani din viata cu mai multa vorba, mai multa cearta, mai multe intrigi, mai multe ambitii. Suntem cam singuri, n-avem o conducere politica la nivelul tarii amabila, prietenoasa, de relatie. Suntem salbatici.
AGERPRES: Credeti ca venirea la guvernare a Uniunii Social Liberale ar putea imbunatati situatia romanilor?
Victor Surdu: Daca baietii astia ai nostri, care ne conduc, si eu am incredere in ei ca am votat asta, vor sti sa fie atat de intelepti si sa nu-si doreasca in primul rand functii si sa-si doreasca in primul rand obiectul, miezul, lucrul. Deci, sa punem problema daca maine ne apucam de guvernat ce facem in prima zi, a doua zi, cum am scos acele 100 de masuri. Daca o sa se tina de acest lucru si nu o sa se schimbe - pe urma ca trebuie pus ministrul ala, ca nu stiu ce a facut, trebuie pusi ministri pe criteriul valorii - cei mai buni din cei mai buni, acceptati de breasla lor, care au autoritate, care vorbesc, stiu, fac - atunci USL o sa aiba un mare succes.
AGERPRES: Ne permiteti si cateva intrebari de suflet? Care este locul unde va simtiti cel mai bine si cel mai linistit?
Victor Surdu: In gradina, acasa. Acesta este locul intai. Al doilea - intre bisericile, credinciosi si alegatorii mei de la Neamt. Daca nu ma duc sa-i vad la un sfarsit de saptamana sunt mort, trebuie sa ma duc sa-mi incarc bateriile.
AGERPRES: Exista anumite regrete pana in acest moment atat in viata politica cat si in cea privata?
Victor Surdu: Da, este un mare regret in viata politica, pentru ca asta privata este mai incurcata sau mai simpla. Eu am avut o misiune in anul 1990 si nu am reusit sa mi-o duc la capat, ca n-am stiut cum sa fac sa ma mentin acolo ca sa fac ceva cu agricultura si cu taranii mei. Asa de rau imi pare de ei ca au ajuns carpiti si se rup hainele de pe ei cand vine un tir cu malai de la UE in ajutor social. Razesii aia, brazii aia de razesi au ajuns mai rau decat inainte de Cuza. Trebuia sa fiu lasat acolo, poate e si vina mea, poate, nu stiu, n-am stiut multa politica, cum sa fac, cum sa nu supar oamenii din jurul meu, care erau mai importanti si care isi doreau mai mult functii decat sa faca, si care, in sfarsit, e un drept al lor, nu trebuie sa-i judec eu, Dumnezeu judeca pe toata lumea. Poate, daca eram mai modest, mai lucrativ cu factorii politici importanti de la conducerea tarii as fi ramas la Ministerul Agriculturii si nu era asa de greu cum este acum.
AGERPRES: La inceputul lunii februarie, din cate stim, ati aniversat mai bine de un deceniu de la casatoria religioasa cu Angela Similea. Cum ati caracteriza acesti ani petrecuti alaturi de sotia dvs.?
Victor Surdu: Extraordinari. O familie frumoasa, reunita, copii din doua casnicii, sunt ca fratii, o prietenie intre toti cei care am fost cum am fost casatoriti inainte. Acum suntem toti prieteni. O casatorie numai de succese.