● Sau Andreea Marin si Stefan Banica...
● Da, Andreea Marin si Stefan Banica sunt o prezenta inedita, dar au putut fi vazuti si oameni din lumea artei, precum Angela Gheorghiu, pe care nu-i gaseai decat la TVR Cultural sau la mai stiu ce alta emisiune specializata. Ghita Muresan... De fapt, cred ca el a fost primul personaj exotic din emisiunea lui Mihai Gadea, undeva la inceputul anului. Afilierea la CNN a Antenei 3 a fost iarasi un moment foarte important care deschide intr-un fel granitele acestei televiziuni, fiindca de atunci incolo s-au intamplat lucruri, s-au intamplat emisiuni multiplex, realizate din studiouri de la Londra, Paris, Viena, Varsovia, s-au adunat personaje si personalitati ale diasporei romanesti in spatii de dezbatere unde n-au mai fost pana atunci, de la directorul Operei din Viena pana la un reputat neurochirurg din Franta, de la castigatorii unor concursuri de talente din Germania si Norvegia pana la romani care sunt plecati sa lucreze in Italia si Spania. Antena 3 a devenit o televiziune globala. Si, nu in ultimul rand, s-au diversificat emisiunile. Faptul ca nu mai sunt doar talk-show-uri obisnuite, se vede din grila de programe. A aparut emisiunea "In premiera", care este evident un lucru spectaculos in grila Antenei 3. Emisiunea lui Victor Ciutacu, "Vorbe grele", s-a pozitionat ca emisiune de interviu de top. Sunt si vor fi de-aici incolo schimbari importante in grila de week-end care vor merge spre acelasi tip de diversificare. Unele dintre ele vor aparea destul de rapid, fiindca sunt deja in lucru. Toate lucrurile astea demonstreaza ca Antena 3 este in clipa de fata postul cel mai dinamic si inovativ, postul care a adunat cele mai multe nume si postul care rezista in ciuda incercarilor de destabilizare care nu sunt putine in ultima vreme si care probabil se vor inmulti in perioada urmatoare.

● La ce te referi exact?
● Sunt tot felul de incercari de a decredibiliza statia si oamenii ei. S-a vazut inclusiv prin operatiuni de presa sau de cvasijurnalism de tip filaj, asa cum este aparitia unor recente site-uri dedicate acestui scop. S-a vazut prin incercarile de a lovi trustul prin mijloace complet neprotocolare de tipul sicanelor in receptia postului sau in distributia sa pe cablu. S-a vazut, de asemenea, prin incercarea de a racola oameni spre televiziuni create de putere. Mai nou inteleg ca dl. Pinalti (n.n. Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt, presedintele organizatiei judetene a PDL), care a avut un mare succes cu televiziunea sa din Piatra Neamt scotandu-l parlamentar pe dl Radulescu, isi face o televiziune mai mare unde incearca sa adune oameni, probabil doar cu scopul de a-i extrage din alte locuri. Incercarile sunt diverse, ele continua in zona represiunii fiscale, acolo unde dl Blejnar stie sa-si faca treaba, si probabil se vor gasi si alte metode, fiindca aici sunt inventivi. La buna administrare a treburilor tarii nu manifesta atata harnicie si inventivitate domnii aflati in clipa de fata la guvernare, la astfel de trucuri insa sunt foarte generosi cu ideile.

● Ai urmarit ruptura de la Realitatea...
● In clipa de fata se pare ca dl Lazaroiu, care desigur este coleg cu noi acum, ca a ajuns analist acolo unde ii era si locul, dl Lazaroiu se pare ca n-are multa inventivitate si atunci ce face in plan politic, face si in plan media. Si anume, in plan politic, impuiaza partide, deci creeaza partide cu nemiluita, pe principiul ca e mai bine cu mai multi, fiindca in felul asta ramane mai putin la cei mai mari. La fel face si in media. Impuiaza televiziuni. Se creeaza in clipa de fata o inflatie de televiziuni. Aproape ca ne apropiem de momentul in care vor fi mai multe televiziuni decat jurnalisti de televiziune, in speranta ca in felul acesta forta unor voci care conteaza, cum este Antena 3, s-ar diminua. In acelasi timp, aceasta permutare a mercenarilor de presa care se duc acolo unde li se da mai mult pentru o luna, va duce la slabirea unor institutii de presa cum este Antena 3, pentru ca in clipa de fata este principala lor tinta. Ceea ce s-a intamplat la Realitatea TV face parte din acest plan, dupa parerea mea. Este insa mare pacat, pe de o parte pentru ca exista doua jumatati rezultate din diviziunea mitotica cred ca este ea, deci ca exista oameni, jurnalisti, care inca incearca sa isi faca treaba, si pe de alta parte, este mare pacat ca orice incercare de a destabiliza presa are efecte pe termen lung pe care nu le mai poti recupera. Eu am mai trecut printr-un astfel de moment, cand toata echipa de la Adevarul a fost fortata sa paraseasca Adevarul si a trebuit atunci sa facem ziarul Gandul. Suma celor doua ziare, dupa ce ele s-au asezat pe piata separat, nu a mai ajuns niciodata nici pe departe la nivelul de audienta si de tiraj pe care il avea ziarul Adevarul inainte de despartire. Se vede asta si in cazul celor doua televiziuni, care au pierdut in mod evident teren masiv, care nu reusesc sa-si regaseasca pozitia si care par in clipa de fata manate si antrenate intr-un joc politic comandat de undeva mai de sus.

(va urma)