Gazetarul si omul de televiziune Marius Tuca a implinit 44 de ani. Cu acest prilej, intr-un interviu acordat AGERPRES vorbeste, printre altele despre originea ideii de a tipari colectia "Biblioteca pentru toti", editata de Jurnalul National impreuna cu Editura Litera. Puteti citi in continuare partea a III-a a interviului acordat AGERPRES.
• AGERPRES: Veti continua initiativa de readucere in circuitul public a operelor literare din "Biblioteca pentru toti" - BPT? Ce urmeaza si pana unde veti merge cu aceste reeditari?
• Marius Tuca: Asta e o mare bucurie pe care mi-am facut-o in primul rand mie si cred ca sunt unii care au inteles intr-un tarziu ca eu fac la Jurnalul National ceea ce imi place si meseria asta este intr-un fel un mod de a-mi indeplini visele pe care le-am avut intotdeauna. Ziarul a devenit, odata cu epoca multimedia, un mijloc extraordinar de a face lucrurile astea. Mie imi place sa construiesc si ma hraneste pe mine ideea de a construi si de a face bine in general. Nu stiu sa urasc si nu am facut niciodata rau intentionat, nu am facut niciodata rau cuiva vreodata, dar imi place sa fac bine, iar cand e vorba sa fiu generos si sa fac bine, sunt fiul risipitor. A face bine este, pentru mine, un mod de a trai, un mod de viata.
"Biblioteca pentru toti" este un astfel de exemplu. Eu am vrut sa am biblioteca mea atunci cand eram mai mic sau cand devenisem adolescent si voiam sa am toate romanele romanesti. Nu am putut sa fac asta, pentru ca nici nu se gaseau, pentru ca multi scriitori erau interzisi, pentru ca stiti bine ce era in epoca aceea, dar am incercat sa-mi indeplinesc acel vis, acum.
BPT va continua cu toate marile romane si cu toti marii scriitori romani. O sa urmeze Arghezi, Sadoveanu, toti marii scriitori pe care nu i-am publicat pana acum si cu marile lor carti, fie ca e vorba de romane, fie ca e vorba de poezie. Deci, BPT va tine atata vreme cat vor exista titluri importante ale literaturii romane si, mai ales, atat timp cat cititorii nostri si cititorii de carte romaneasca vor dori acest lucru. In acest moment nu stiu daca asta va presupune 100 sau 200 de titluri.