Romania Libera - MUTARE. Condamnata la o inregimentare politica, Agerpres a trecut in mainele unui apropiat al premierului Victor Ponta

INTERVIU. Fost comunicator PSD, sef la Agerpres: " In redactie cred ca imi va folosi experienta dobandită in Senat."

Fost consilier politic, fost consultant parlamentar, sef al biroului de presa al PSD, Alexandru Ion Giboi, este, de luni, jurnalist. Saltul a fost posibil odata cu numirea sa de catre premierul Victor Ponta in functia de director al Agerpres, agentie media de stat. Acesta explica intr-un interviu acordat "Romaniei libere" de ce nu vede o contradictie intre fosta si actuala sa pozitie si recunoaste ca nu l-ar surprinde daca el, la randul lui, ar fi, la un moment dat, schimbat din considerente politice.


-Ati avut competitori pentru aceasta functia de director al Agerpres sau ati fost singura varianta a premierului?

Alexandru Giboi: Nu stiu, nu am intrebat acest lucru.

-De ce credeti ca premierul Victor Ponta v-a preferat pe dumneavoastra unor jurnalisti cu experienta in management?

A.G.: Aveti exemple de jurnalisti cu experienta in management care sa-si fi dorit functia asta si m-a preferat domnul premier pe mine impotriva lor?

-Ati avut astfel de competitori?

A.G.: V-am spus, nu stiu. Fiind o functie numita, e la latitudinea premierului sa spuna pe cine numeste.

-Ati acceptat imediat aceasta numire sau ati avut nevoie de timp pentru a lua o decizie?

A.G.: Asemenea decizii nu se iau asa, imediat. Functia asta presupune foarte multe responsabilitati. M-am gandit bine inainte.

-Din CV-ul dumneavoastra reiese ca nu ati fost niciodata jurnalist. Ce va recomanda pentru pozitia de director al unei agentii de presa?

A.G.: Nu ma puneti sa-mi fac reclama singur.

-Chiar va rog.

A.G.: Nu o sa-mi fac reclama singur, presupun ca premierul a avut motive bine intemeiate.

-Ati fost consultant parlamentar, sef birou presa PSD, sef birou presa Senat. Ce deprinderi invatate in aceste functii va vor fi de folos in redactia Agerpres?

A.G.: In redactia Agerpres cred ca imi va folosi foarte mult experienta dobandita in Senatul Romaniei.

-De ce?

A.G.: Este tot o institutie publica si, in principal, institutiile publice din Romania au cam aceleasi caracteristici, cam aceleasi probleme.

-Dincolo de asta, la Agerpres e vorba si de continut editorial, e o agentie de presa.

A.G.: Directorul general al Agerpres nu are atributii editoriale. Pentru asta exista redactori, exista reporteri. De exemplu, directorul unui spital nu opereaza.

- Institutiile de presa difera. In cazul Agerpres, directorul a avut mereu un cuvant de spus in privinta continutului editorial. Cel putin asa s-a intamplat pe timpul predecesorului dumneavoastra.

A.G.: A fost alegerea dumnealui...

-Atunci spuneti-ne care vor fi principalele dumneavoastra atributii.

A.G.: Management, organizare, supravegherea indeplinirii sarcinilor. Inca nu m-am dus la birou pentru ca nu a aparut in Monitorul Oficial numirea mea. Din ce m-am interesat, stiu ca suntjurnalisti sunt foarte putini fata de ceilalti, de personalul tehnic, sa spun asa. Ceea ce mie imi spune ca e nevoie de munca de organizare. E mult de munca p-acolo...

-Ce credeti ca trebuie schimbat la Agerpres?

A.G.: Neajungand la birou, neavand organigrama in fata, n-am cum sa va raspund.

-Ati fost consultant politic, aveti o diploma in politologie. Credeti ca numirea dumneavoastra este o mutare buna din partea premierului, desi a promis depolitizarea institutiilor? stiu ca nu sunteti membru PSD, dar sunteti considerat un apropiat al premierului Victor Ponta.

A.G.: Da, dar din momentul preluarii noului job, PSD va deveni fostul meu angajator.

-Detaliati, va rog.

A.G.: N-am ce sa va detaliez. Pur si simplu relatiile de munca sunt incheiate. Activitatile prestate nu au fost conditionate de apartenenta la partid sau la o acceptare a doctrinei. Pur si simplu a fost un job. In domeniul asta, ideal ar fi ca un consultant, un consilier politic sa poate lucra cu diverse partide de pe scena politica.

-Deci nu vi s-ar parea nimic nelalocul lui sa fiti, de exemplu, sef al biroului de presa al PDL.

A.G.: Ideal vorbind, nu cred ca ar trebui sa fie o problema la un moment dat, in dezvoltarea politicii romanesti. Dar in momentul asta ar fi, evident. Este o problema de perceptie.

-Gresita, considerati dumnevoastra. Ma refer si la modul in care a abordat presa numirea dumneavoastra.

A.G.: Din momentul publicarii numirii mele in Monitorul Oficial, o sa fac parte din aceasta presa, intr-un fel.

-Pentru prima data.

A.G.: Da, pentru prima data. Sesizati aceleasi probleme ca si domnii de la PDL. Eu sper si-mi doresc sa fac niste lucruri foarte bune in institutia respectiva pentru ca oamenii care ma cunosc stiu ca sunt un om care munceste si imi place sa las ceva in urma. Sunt absolut convins ca si domnii de la PDL care m-au contestat or sa vada ca lucrurile merg foarte bine. Pe mine ma intereseaza in primul rand ca angajatii Agerpres sa fie multumiti, sa le fie si lor mai bine la locul de munca, pentru ca deocamdata e dificil pentru ei. Nu ce spune lumea, ca vin de la PSD. Cuantificarea oportunitatii prezentei mele va fi in momentul in care angajatii vor spune ‘Da, ma, omul asta a facut ceva’. Atata tot.