Valoarea proiectului-pilot de implementare a tehnologiei PLC (Power Line Communications), lansat la 10 februarie in comuna Band din judetul Mures, este de 700 de milioane de lei vechi, potrivit reprezentantilor din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Aceasta tehnologie inseamna o transmisie de date cu ajutorul curentilor inalti, prin priza. Cu alte cuvinte, cine are acces la curent electric va putea avea acces si la Internet, telefonie si chiar la radio si televiziune.
Potrivit secretarului de stat pentru Comunicatii, Florin Bejan, proiectul are o durata experimentala de sase luni, dupa care se va face un studiu de fezabilitate si se va decide daca se lanseaza sau nu un proiect la nivel national.
Actualul program inseamna, de fapt, realizarea unei retele de tip PLC la care se conecteaza 50 de terminale telefonice si 10 PC-uri.
Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este acela ca permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, cea electrica, existenta atat in interiorul, cat si in afara cladirilor. Trebuie spus ca aplicatiile PLC sunt foarte variate, de la citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga pana la aplicatii de automatizare a locuintei.
Potrivit datelor MCTI, noua generatie PLC permite si "triple-play", respectiv servicii de date, voce si video.
Daca programul va avea succes in Romania, numarul clientilor va creste atat la sate, cat si la orase, sunt de parere reprezentantii MCTI.
Trebuie spus ca, din 2001, peste 100 de initiative dezvoltate in mai mult de 40 de tari au confirmat viabilitatea PLC. Spre exemplu, in Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.