Desi producatorii de rosii din Matca sau cei de castraveti si varza din Umbraresti sunt cunoscuti in toata tara, de multe ori aceste legume lipsesc din pietele din Galati, fiind inlocuite cu produse din alte judete sau chiar din import. Iar daca totusi ajung pe tarabe, preturile la care sunt comercializate sunt duble fata de cele practicate de producatori.

"Acum in piete predomina legumele autohtone, atat produse in judetul Galati, cat si in alte judete din Romania, si fructele importate. Spre exemplu, in acest sezon comerciantii au in piete rosii produse la Matca si Corod, dar si importate din Turcia, castraveti si varza aduse tot din judetul Galati, comuna Umbraresti, pepeni adusi de la Barcea, dar si judetul Braila de la Insuratei, cartofi din comuna Vanatori - Galati dar si ardei gras din Giurgiu, sau alte produse din Vrancea", a declarat Emil Popa, directorul Administratiei Pietelor Agroalimentare (APA) Galati. Acesta a explicat ca, desi in piete au fost amenajate spatii speciale pentru producatori, deocamdata nu se poate tine o evidenta clara a legumelor si fructelor care provin chiar de la acestia, tocmai pentru ca nu se poate verifica veridicitatea certificatelor de producator

prezentate la APA.

Verificarea certificatelor de producator, aproape imposibila

"Avem circa 900 de comercianti, insa nu pot spune exact cati sunt cu adevarat producatori. Pentru ca cei care au certificate de producator pot veni cateva zile la rand sa vanda legumele sau fructele trecute in documente, iar dupa cateva zile pot reveni cu acelas tip de produse insa aprovizionate din piata de en-gros sau chiar de la adevaratii producatori care isi vand produsele direct de la solare sau in locul in care sunt produse. Aceste certificate sunt eliberate de Primariile comunelor de care apartin si doar aceste autoritati pot verifica daca ceea ce este trecut in documente corespunde cu ceea ce este in teren" a mai spus Emil Popa.

Intermediari sau speculanti?

Asa se face ca produsele care ajung spre comercializare sunt aduse de catre intermediari care de altfel dubleaza preturile legumelor si fructelor fata de cel practicat de adevarati producatori. "Pot spune ca o treime sau chiar jumatate din pretul pe care il au acum spre vanzare comerciantii din pietele galatene reprezinta adaosul celor care le cumpara de la adevaratii producatori. Spre exemplu, producatorul isi vinde marfa la un engrosist, acesta la un comerciant sau chiar la un fals producator care il repune in vanzare in pietele de retail din Galati. Atunci marfa ajunge sa fie vanduta catre consumatori la a "treia mana" a explicat Emil Popa, directorul APA Galati. Acesta este si motivul pentru care legumele si fructele din pietele galatene au preturi diferite daca sunt vandute in locurile special amenajate pentru producatori sau daca sunt comercializate in piete.

Spre exemplu, un kilogram de rosii de Matca se vinde in pietele din Galati cu preturi cuprinse intre 1,5 lei si 2,5 lei, pretul fiind mai mic la producatori si mai mare la comercianti. La fel se intampla si la cartofii produsi in comuna galateana Vanatori. Daca sunt vanduti de producatori, pretul este de 0,6 lei. La comercianti, este chiar si dublu.

Produsele romanesti sunt mai bune

Si totusi aceste produse sunt preferate in detrimentul celor importate care sunt si mai scumpe si de calitate mai proasta. "Din pacate in piete gasim si multe produse importate care au si preturi mari si nici nu sunt sanatoase. Eu le prefer pe cele romanesti chiar daca nu au acelasi aspect, sunt mai mici insa am incredere ca nu au atatea ingrasaminte si alte substante daunatoare" a declarat Elena Panciu, care isi facea ieri cumparaturile in piata Centrala.