Investitorii straini care au cumparat teren agricol in judetul Galati sunt mai degraba interesati de potentialul imobiliar al acestuia decat de crearea unor exploatatii agricole viabile prin comasarea micilor parcele.

Strainii detin in momentul de fata circa 2.000 de hectare de teren agricol in judetul Galati, ceea ce inseamna te miri ce si mai nimic in contextul in care suprafata agricola a judetului este de 120.000 de hectare. Vorbim de francezi, italieni si olandezi, care s-au concentrat pe zonele Fartanesti, Mastacani, Liesti si pe cele din nordul judetului. Trebuie amintit si ca o parte din acest teren este luat in arenda, asa ca orice discutie pe acest subiect este inutila. De observat este totusi trendul, care va face ca in cativa ani preturile sa sara in aer. De pilda, in prezent, un hectar in Badalan poate ajunge pana la 15.000 de lei pe hectar. Potentialul agricol este foarte mare, in primul rand prin prisma sistemului de irigatii, care ridica extrem de mult pretul terenului. In zona se pot realiza tot soiul de sere si solarii, numai initiativa sa ai. Exista si zone in care pretul hectarului nu depaseste 15 milioane de lei, dar tocmai aici apare interesul strainilor pentru ca in cativa ani, pretul acestor terenuri se poate mari de 5 sau 6 ori. "Metoda asta a fost aplicata de olandezi in vestul tarii iar acum vad ca au ajuns langa noi, la Braila, dar altii aplica in Galati deja principiul. Pe ei nu ii intereseaza atat de mult potentialul agricol, ci cati bani vor scoate pe teren peste cativa ani. Intr-un fel au dreptate, pentru ca vorbim pana la urma de o investitie", ne-a declarat directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Galati, Floricel Dima.

Cuvant de ordine: subzistenta

Avem renta viagera si nu stiu cate alte programe axate in special pe comasarea micilor parcele agricole cu scopul declarat de a crea exploatatii mari, unde poti aplica eficient un plan de culturi. In judetul Galati mii de fermieri si-au vandut sau arendat terenurile si cu toate acestea, fermele de subzistenta continua sa predomine in agricultura. Conform unui raport al Uniunii Europene, in Romania ponderea fermelor individuale este de peste 99%, ceea ce spune totul. La Galati stam un pic mai bine, dar nu iesim din pluton la acest capitol. Pe de alta parte, suprafetele medii se afla cu mult in urma standardelor europene, fiind de 2,1 ha pentru exploatatiile agricole individuale si de 263 ha pentru cele detinute de societatile comerciale. Culmea este ca solutia sta tot in investitorii straini. Cum sa-i convingi totusi sa treaca de la investitiile in terenuri la cele in agricultura?