De la 1 ianuarie 2007 produsele agricole care ajung pe piata locala trebuie sa fie ambalate si etichetate. Cine nu indeplineste conditiile isi poate lua adio de la comertul cu legume si fructe. La Galati situatia sta cum nu se poate mai prost, putini producatori fiind interesati de acest aspect, desi ii priveste in mod direct. "Nici un producator galatean nu mai poate iesi pe piata locala cu legume si fructe neambalate de la inceputul anului viitor. Toti trebuie sa inteleaga acest lucru si sa se conformeze", ne-a declarat Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Petre Grigore. Cei mai mari producatori de legume din judet, matcasii, nu par deocamdata prea afectati de aceasta problema, in ciuda faptului ca nu sint pregatiti defel sa se conformeze normelor europene in domeniu.

Invadati de importatori

Din discutiile cu mai multi producatori agricoli am aflat ca principala problema o constituie banii, mai exact lipsa acestora, care ii pune de multe ori in imposibilitatea de a-si transporta marfa la piata. "Trebuie sa ne ambalam legumele de anu' viitor? Si sa le etichetam? Pai, eu nu am bani nici macar sa-mi duc rosiile la piata, daramite sa le mai invelesc in folie. Poate vor sa le si spalam castravetii inainte sa-i puna in sacosa", ne-a declarat suparat Costel Munteanu, producator de legume din Cudalbi. Aceeasi pozitie o are si un alt coleg de breasla, Marian Postelnicu, originar din Umbraresti, care se arata in acelasi timp nemultumit de subventiile primite de la stat. "Masura asta cu ambalarea si etichetarea mi se pare exagerata. Asta inseamna ca trebuie sa cheltuim mai multi bani, desi noi nu ne recuperam nici macar ce am investit. Statul ne da te miri ce si mai nimic, dar are in schimb pretentia sa oferim marfa ambalata. Pai ne cred societati de caritate?", sustine galateanul. In aceste conditii, singura solutie ramine importul, care sa acopere cererea de pe piata locala, lucru pe care autoritatile in domeniu nu il exclud.

Pentru a putea rezista macar pe piata locala, producatorii agricoli autohtoni trebuie sa bage mina adinc in buzunar, astfel incit produsele lor sa corespunda standardelor impuse de occidentali. Problema e ca multi dintre acestia au ajuns la fundul sacului si vor sa renunte la acest gen de activitate, ceea ce le lasa mina libera importatorilor. Sa mai spuna cineva ca nu ajungem piata de desfacere pentru tarile din spatiul comunitar.