Vechi sau noi, locuintele se vor ieftini dupa aderarea la Uniunea Europeana. Un rol important in scaderea preturilor il va avea si cresterea numarului de locuinte noi din oras.
Chiar daca majoritatea speculatorilor imobiliari spera ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, preturile la apartamente sa creasca, specialistii sustin contrariul. Si asta pentru ca europenii nu sunt tentati nici pe departe de apartamentele gen "cutii de chibrituri", ci de locuinte cat mai spatioase. Analistii pietei imobiliare spun ca e posibil ca experienta din tarile vecine (Ungaria, Polonia si Cehia), unde, dupa intrarea in UE, preturile au scazut in medie cu peste 10%, sa se repete si in Romania. "E o iluzie ca preturile vor creste o data cu aderarea la UE. Preturile la apartamentele din cartierele marginase vor scadea. Mai competitive vor fi probabil preturile apartamentelor din zonele centrale", a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela.
Apartamentele vechi isi vor pierde valoarea
Avand in vedere faptul ca orasele-satelit din zonele metropolitane, care vor incepe sa se formeze in jurul oraselor importante din punct de vedere economic, vor deveni un fel de cartiere, pretul locuintelor va fi pe masura pozitionarii fata de centru. "Daca in Capitala se vor naste orase-satelit, situate la 20-30 km de orasul-mama, astfel de orase vor exista in toata tara. Locuintele din orasele-satelit vor avea un pret mai mic decat cele din oras", a adaugat Otovescu.
Pret mai mic vor avea si locuintele vechi (construite pana in 1977), mai ales ca interesul celor cu un venit peste cel mediu a inceput sa se indrepte in ultimii ani catre locuintele noi. De fapt, specialistii spun ca e absolut firesc ca preturile locuintelor vechi de 40-50 de ani sa scada pe masura ce numarul locuintelor nou-construite este in continua crestere (in 2005, in Craiova, au fost emise 2.482 de autorizatii de constructie si au fost prelungite 305 autorizatii, depasind numarul celor emise in 2004). "Locuintele construite dupa 1977 rezista la un grad seismic mai mare de 7,2 pe scara Richter. Pe de alta parte, blocurile noi au conducte mai noi si nu necesita schimbarea lor", a spus Niculina Otovescu.
Va creste pretul terenurilor
Reabilitarea termica a blocurilor de locuit va contribui insa la cresterea pretului apartamentelor cu cateva procente. "Cu siguranta, reabilitarea termica atrage dupa sine niste avantaje, si aceste apartamente vor avea prioritate", a afirmat Niculina Otovescu. Costul total al reabilitarii pleaca de la 1.000 de euro si variaza in functie de materialele folosite, investitia putand fi amortizata in aproximativ trei ani. In acest sens este avantajos programul guvernului de reabilitare termica a blocurilor, potrivit caruia costul izolarii va fi suportat in parti egale de stat, de autoritatile locale si de asociatiile de proprietari.
Cu toate ca o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este asteptata o ieftinire a apartamentelor, deocamdata, preturile din piata imobiliara autohtona sunt pe un trend ascendent. Nu acelasi lucru se va intampla insa cu terenurile, care, potrivit specialistilor, vor ramane, ca si in acest moment, cel mai atractiv segment de investitie imobiliara. "In acest moment, pretul terenurile este in crestere. Presupun ca, o data cu integrarea in UE, pretul terenurilor va creste foarte mult", a declarat Carmen Radulescu, directorul agentiei imobiliare Carmen.