Comentand semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana (UE) a Romaniei si a Bulgariei, Deutsche Welle (DW) descrie evenimentul de la Luxemburg prin ceea ce postul de radio numeste “topirea completa a entuziasmului si euforiei cu care, acum un an, fusesera primite in bloc cele zece noi membre ale UE“.
“Acum (...) paginile ziarelor sunt intesate de articole care dau expresia temerilor, a remuscarilor si chiar a avertismentelor starnite de acest pas“, precizeaza DW.
Aceasta brusca proasta dispozitie creata de apropiata aderare a Bulgariei si a Romaniei la familia celor 25 este provocata, potrivit DW, de experientele neplacute pe care le-a rezervat primul val al extinderii.
Cotidianul “Mitteldeutsche Zeitung“ este de parere ca “Europei ii lipseste curajul de a spune NU“.
Potrivit ziarului german, “Bruxellesul s-a asteptat la un plus de reforme politice interne din partea Romaniei, pentru a renunta in cele din urma la ele“.
Semnatarul articolului ajunge la concluzia ca Romania nu este apta sa intre in Uniunea Europeana si recomanda activarea clauzei de salvgardare, care ar prelungi cu un an termenul de aderare, explicand ca “presiunea exercitata prin prelungirea termenului de asteptare ar avea un efect tamaduitor asupra tarii, iar Uniunea Europeana nu si-ar vedea prestigiul sifonat“.
La randul sau, “Frankfurter Allgemeine Zeitung“ este de parere ca respectarea termenului stabilit de 1 ianuarie 2007 tine de “domeniul miracolelor“.
Si presa britanica sanctioneaza sever tara noastra. Astfel, potrivit “Financial Times“ de la Londra, Romania va ridica probleme uriase Uniunii Europene. La Paris, “Le Figaro“ consemneaza “o stare de oboseala a Uniunii Europene in momentul semnarii tratatelor de aderare a celor doua republici balcanice“.
Comentand revista presei europene, Deutsche Welle consemneaza la final ca “impresia pe care o lasa lectura ziarelor este ca cele doua tari vor intra in cele din urma in Uniune, daca nu pe usa din dos, in orice caz pe varfuri si pe furis...“.