Prabusirile monedei unice europene si ale dolarului din ultima perioada au fata si revers. Partea buna este ca angajatii cu salarii in moneda nationala castiga mai bine pentru ca platesc fie rate la casa sau masina mai mici, chirii reduse sau pur si simplu pentru ca pot importa mai ieftin. In schimb, reversul este ca exportatorii ajung sa stea la rand ca sa dea faliment, iar cei care au salarii indexate la euro sau la dolar sa primeasca mult mai putini lei.
Piata valutara trece printr-o perioada cel putin interesanta. In lipsa interventiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), atat moneda unica europeana, cat si cea americana continua sa scada. Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,4022 lei pentru un euro si de 2,7414 pentru un dolar. In aceste conditii, deprecierea monedei unice a fost numai ieri de 2,24 de bani, iar cea a monedei americane putin mai mare, si anume de 2,79 bani. Trebuie spus ca valoarea la care se situeaza in prezent euro este comparabila cu cea la care se afla in decembrie 2002. In ceea ce priveste dolarul american, caderile repetate au facut ca acesta sa aiba acum un curs de aproximativ aceeasi valoare fata de leu ca in martie 2001.
Mai multi dealeri ai bancilor comerciale sustin ca euro va ramane cel putin cateva zile in jurul valorii de 3,4000 lei fara sa coboare mai mult. Pe de alta parte insa, in lipsa unei interventii pe care Banca centrala nu se grabeste sa o faca, moneda unica europeana ar putea scadea lin spre valoarea de 3,3000 lei, spun aceiasi dealeri. De altfel, mai multi analisti financiari au declarat in ultima vreme ca euro va ajunge spre sfarsitul anului la valori similare cu cele din prezent, situandu-se in jurul a 3,4000 lei sau chiar mai jos.

Perdanti si castigatori

Din aceasta prabusire a euro si a dolarului nu castiga decat importatorii si cei cu salarii negociate in lei si care platesc credi-te/leasing in euro sau dolari in timp ce exportatorii si cei care au salarii sau alte venituri indexate la euro sau la dolar nu au decat de pierdut. Dintre acestia cei mai afectati sunt exportatorii care continua sa ceara demisia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, ne-a declarat: „Ne asteptam ca in partea a doua a anului cursul euro sa creasca, si nu sa scada, suntem nemultumiti si cerem destituirea conducerii BNR“. El ne-a mai spus ca exportatorii membri ANEIR au dat afara in ultimele sapte luni aproximativ 40.000 de angajati si ca „stau toti la rand ca sa dea faliment“.

Ce zice BNR?

Consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu (foto), ne-a spus ca „e mai important sa sprijinim populatia de 22 de milioane de romani decat cateva mii de exportatori. De aici incolo, va trebui ca exportatorii sa se obisnuiasca cu ideea ca leul este tare“. Vasilescu a continuat precizand ca este foarte important ca moneda nationala sa se intareasca pentru ca sa fie cat mai puternica in momentul in care, dupa aderare, cele 22 de milioane de romani isi vor schimba leii in euro.
Potrivit oficialului BNR, banca centrala a mai intervenit pe piata in ultima vreme „ca sa cumpere“, dar nu intervine ca sa schimbe cursul.