Joi, 5 mai, la sediul Confindustria Romania a avut loc o intalnire intre exponenti de seama ai economiei romanesti si italiene.
Au fost prezenti Antonio Marzano, Presedinte al Consiliului National al Economiei si Muncii (CNEL) si Ex-Ministru al Activitatilor Productive din Italia, Florin Costache, Presedinte al CES (Consiliul Economic si Social) si al Patronatului National Roman (PNR) si Cristian Parvanu, Presedinte AOAR.
Dl. Tommaso Busini, Director General Confindustria Romania a explicat rolul cheie al acestui patronat pe teritoriul Romaniei, ca reprezentant al societatilor italiene in Romania in fata institutiilor nationale si locale.
Presedintele CNEL s-a aratat deosebit de interesat de oportunitatile de investitii oferite de catre piata romaneasca, de avantajele pietei romanesti fata de cea italiana. A fost analizat rolul economiei italiene in contextual romanesc. In ceea ce priveste avantajele oferite de piata romaneasca, dl. Busini a subliniat prezenta unui regim fiscal favorabil cu o cota fixa de 16% fata de cota italiana de 43%. Busini a mai evidentiat ca beneficii ale pietei romanesti, prezenta unui cost scazut al mainii de lucru, prezenta de resurse, armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana si un cod al muncii mai flexibil, ce favorizeaza investitorii. Presedintele Costache a adaugat ca in 2011 rata somajului in Romania a scazut pana la 7.4% si ca se prevede o ulterioara scadere de 0,5%/luna urmand sa se ajunga la o rata de 4,5% in 2012.
Au fost analizate si cele mai importante sectoare economice ale Romaniei. "In Romania", a declarat Presedintele PNR, "unul din cele mai importante sectoare este cel agroalimentar, care reprezinta 30% din PIB". Busini a mai analizat si importanta sectorului energetic. "In prezent, energia reprezinta unul din cele mai importante sectoare cu mari perspective de dezvoltare, multumita prezentei mari de resurse si de fonduri din partea UE pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile. As mentiona si investitiile Enel, si prezenta in Romania a celor mai mari parcuri eoliene din Europa".
La final, Busini a subliniat prezenta mare a societatilor italiene in Romania cu peste 20.000 societati active prezente aici, din care 5.000 sunt intreprinderi mijlocii si mari, ce reprezinta in total 5% din PIB si ofera un numar important de locuri de munca.