Mai multi experti contabili activi, inactivi si stagiari din Craiova, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri local au participat ieri la sediul Filialei doljene a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR), la un seminar dedicat atragerii de fonduri europene in Dolj.
"Expertii contabili sunt aici si in calitate de PFA, care pot atrage fonduri europene pentru ei, dar si pentru a gestiona proiectele castigate de agentii economici pentru care lucreaza", a explicat Florin Lascu, director al CECCAR Dolj. Reprezentantii organismelor intermediare au prezentat axele si domeniile majore de interventie, dar majoritatea acestora nu mai sunt active. De exemplu, pe POSDRU, fondurile sunt blocate de Comisia Europeana, iar proiectele aflate in derulare primesc, deocamdata, finantari de la Guvernul Romaniei. De asemenea, pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masurile care au avut cea mai mare cautare in randul fermierilor si tinerilor stabiliti la sate vor mai avea finantari deschise doar anul acesta. Agricultorii doljeni au atras finantari semnificative pe Masurile 112 "Instalarea tinerilor fermieri" si Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", pentru care se pot depune proiecte anul acesta. Persoanele interesate de atragerea fondurilor structurale pot gasi toate programele si masurile active (pe care se mai pot obtine finantari) pe site-ul www.fonduri-ue.ro. Expertii contabili au cerut clarificari specialistilor in atragerea de fonduri europene prezenti ieri la eveniment despre proiectele depuse de agricultori, dar si pentru proiectele realizate de companii.
Seminarul a fost organizat de CECCAR, in parteneriat cu Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 4 Sud-Vest Oltenia, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Sud-Vest Oltenia, Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Craiova.