Cateva sute de instructori auto independenti din mai multe judete din tara au protestat ieri in fata sediului Ministerului Transporturilor. Acestia sunt nemultumiti de dispozitia Autoritatii Rutiere Romane, care obliga scolile auto sa nu mai colaboreze cu instructorii auto autorizati independenti.
Cornel Lipa, liderul Sindicatului National al Instructorilor Auto din Romania (SNIAR), a declarat la iesirea de la discutiile cu comisia de dialog social din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) ca decizia luata de Autoritatea Rutiera Romana, prin care activitatea instructorilor independenti a fost oprita temporar, este nula.
"Acea decizie a ARR, prin care s-a oprit temporar activitatea instructorilor auto independenti, nu are valabilitate. Am trimis trei colegi la ARR, care vor mai discuta mici detalii. In maximum doua saptamani va aparea prima autorizatie a instructorilor independenti", a spus Cornel Lipa.
Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Eusebiu Pistru, a declarat ca dupa discutii s-a ajuns la un consens si mai sunt doar cateva puncte de stabilit.
"Saptamana viitoare, la sediul ARR vor mai avea loc discutii preliminare, iar in circa doua saptamani vor tipari autorizatiile", a spus Pistru.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Transporturilor si Infrasctructurii, un instructor independent trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Acesta trebuie sa aiba trei ani de vechime la o scoala de soferi si minimum trei grade pe carnetul de conducere (trei categorii de conducere - n.r.). De asemenea, instructorii independenti vor incheia contracte cu scolile de soferi, dar vor fi autorizati ca instructori independenti la ARR.