Perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele 6 luni s-a inrautatit usor in aprilie, insa aceasta si-a pastrat pozitia a doua in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) in functie de atractivitatea pentru investitii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.
Indicele ZEW privind asteptarile specialistilor in urmatoarele 6 luni a scazut cu 3,8 puncte, la 35,4 puncte.
Cel mai atractiv stat din Europa Centrala si de Est pentru investitorii straini a ramas Ungaria, se arata in studiul realizat de centrul de cercetare economica ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In contrast, situatia actuala a economiei Romaniei ramane mai critica comparativ cu restul statelor analizate din ECE. In pofida unui avans de 10,6 puncte al indicelui privind situatia actuala, acesta ramane la cel mai scazut nivel din regiune, respectiv -40,5 puncte.
Indicele ZEW privind asteptarile specialistilor financiari pentru regiunea ECE a scazut cu 9,3 puncte, la 28 de puncte in aprilie, in timp ce perceptia situatiei prezente a scazut usor, cu 1,5 puncte, la 24,4 puncte.
Asteptarile pentru zona euro au evoluat pozitiv in aprilie, indicele aferent inregistrand un avans de trei puncte, la 29,6 puncte. Totodata, investorii considera ca si situatia actuala s-a imbunatatit, in urma unei cresteri de 5,2 puncte, la 23,3 puncte.
Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrala si de Est, respectiv Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.
Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW) din Mannheim este un institut non-profit si independent, cu forma juridica a unei societati cu raspundere limitata. Fondat in 1990, pe baza unei initiative public-privat in statul federal Baden-Wurttemberg, in cooperare cu Universitatea din Mannheim, ZEW este unul dintre institutele de cercetare economica din Germania care se bucura de o puternica reputatie in intreaga Europa.