Nicio banca din Romania nu are vreo problema pentru ca sunt supravegheate foarte atent, a declarat, joi, Petru Rares presedinte si director general al Institutului Bancar Roman (IBR), referindu-se la efectele crizei financiare internationale. "Nicio banca nu are vreo problema pentru ca sunt supravegheate foarte atent. Ne plangeam de controalele de la BNR. Nu ma mai plang", a spus Petru Rares.
Sistemul financiar global este afectat de grave turbulente, dar parerea unanima a oficialilor de la Bucuresti, a bancherilor si a analistilor este ca piata locala va resimti doar efectele indirecte ale crizei, fara insa ca actuala conjunctura sa afecteze stabilitatea sectorului financiar-bancar romanesc, se arata intr-un comunicat al IBR.
Inainte de izbucnirea varfului crizei, Romania a fost asociata de analisti si de agentiile de evaluare financiara cu un grup de tari din care fac parte statele baltice si Bulgaria, dar reprezentantul IBR considera ca situatia pietei locale este "cu totul si cu totul specifica".
Rares s-a referit in primul rand la faptul ca Romania continua sa inregistreze ritmuri de crestere economica fara precedent, chiar si in contextul problemelor economiei mondiale. "In trimestrul al patrulea vom avea probabil o crestere a PIB la aproape 9%. (...) Este o crestere reala", a spus oficialul IBR.