Botosanenii, ca si ceilalti locuitori ai tarii, vor fi obligati ca, de la sfirsitul saptaminii viitoare, sa se obisnuiasca sa lucreze cu leul greu. Noile bancnote, care seamana destul de mult cu cele actuale, vor circula in paralel cu acestea pina la sfirsitul anului viitor. Astfel, pe cinci din cele sase bancnote sint prezentate aceleasi portrete ca si pe leii vechi, fondul color fiind in foarte putin diferentiat, a sasea bancnota, cea de 500 de lei, fiind noutate absoluta.
Noile cupiuri au opt elemente de siguranta impotriva falsificarii, prezente pe fata si pe verso. Primul este fereastra transparenta-zona clara, netiparita din partea stinga a bancnotei. Fereastra este in forma de acvila, nota muzicala, paleta de pictura, cap de acvila de munte, masti de teatru si respectiv clepsidra, iar in interiorul ei este ambutisata valoarea nominala a bancnotei. Filigranul este cel de-al doilea element de siguranta, care poate fi observat cind bancnota este luminata din partea opusa privitorului. In partea stinga, pe fata se pot observa portretele personalitatilor de pe bancnote si emblema BNR. Microperforatiile- perforatii foarte fine reprezentind valoarea bancnotei, aflate in zona florii pe fata bancnotei, pot fi observate la bancnotele de 50 lei, 100 lei si 500 de lei, cind sint luminate din partea opusa privitorului. Banda iridiscenta-banda verticala de culoare transparent-aurie, inscriptionata cu valoarea bancnotei, este usor observabila pe verso. Elementele aurii, sub forma de paleta de pictura, cap de acvila de munte, panglici si respectiv clepsidra, aflate pe fata bancnotei, si cerneala care isi schimba culoarea din auriu in verde cind bancnota este privita sub diferite unghiuri de inclinare, sint alte doua elemente de siguranta. Valoarea bancnotei, in litere, pe fata bancnotei, in partea din stinga jos, este imprimata cu astfel de cerneala, la bancnotele de 50,100 si 500 lei. Elementul de suprapunere, prezent pe toate bancnotele, consta in formarea unei imagini din doua figuri diferite imprimate in acelasi loc pe fata si pe verso. Acestea sint: 1 leu-element floral, 5 lei-lira, 10 lei-paleta de pictura, 50 lei-roza vinturilor, 100 lei-element floral, 500 lei-calimara cu pana de scris. Imaginea latenta este vizibila doar cind linia privirii este paralela cu suprafata bancnotei. La bancnotele de 10 lei si 50 de lei, literele BNR sint amplasate pe fata, in partea din dreapta jos. La bancnotele de 100 lei si 500 lei, aceleasi litere sint amplasate pe verso, in partea centrala.
Monedele de 1, 5 si 10 bani sint realizate din otel placat cu alama, cupru si, respectiv, nichel. Acestea dau si culoarea monedei - galben, rosu, respectiv alb.

Bancomate blocate pentru 24 de ore

Introducerea leului greu da peste cap activitatea furnizorilor de utilitati publice si a institutiilor financiare din intreaga tara. Astfel bancile, trezoreria, Directia Finantelor Publice, dar si casieriile sucursalei Electrica Botosani si ale societatii Apa Grup vor fi inchise in zilele de 30 iunie si 1 iulie in vederea adaptarii programelor de contabilitate, respectiv de facturare-incasare la noua moneda. De aceea botosanenii vor fi obligati sa devanseze efectuarea tranzactiilor care ajung la
scadenta in perioada mentionata.
Reprezentantii Electrica spun ca programul normal de functionare va fi reluat luni 4 iulie. "Ii rugam pe clientii nostri sa dea dovada de intelegere in aceasta perioada de tranzitie cind este posibila aparitia unor mici disfunctionalitati determinate de introducerea noii monede ", spune Sorin Munteanu, purtatorul de cuvint al Electrica Botosani. Si centrele de incasari ale Apa Grup din bulevardul Mihai Eminescu si strada Primaverii vor fi inchise in zilele de 1 si 2 iulie. Reprezentantii societatii spun ca le sint necesare mai multe ore pentru actualizarea bazei de date de la leul vechi la cel nou, lucru care face imposibila functionarea calculatoarelor, efectuarea incasarilor si emiterea de facturi. Cele doua centre vor reveni la programul normal incepind cu luni 4 iulie.
Oficiile postale din judet vor avea si ele programul modificat in zilele urmatoare. In 29 iunie, unitatile postale din mediul urban functioneaza normal in timp ce cele din mediul rural vor oferi doar servicii de distribuire, nu de incasari sau de efectuare plati. Pe 30 iunie unitatile postale din urban vor functiona intre orele 8,00-12,00, cele din localitatile rurale avind in continuare serviciile financiare suspendate. In data de 1 iunie oficiile postale din orase vor functiona intre 10,00-19,00, iar cele din mediul rural vor avea program normal.
In zilele de 30 iunie si 1 iulie bancile si toate celelalte institutii de credit vor inventaria numerarul vechi, vor incheia contabilitatea si vor efectua conversia in leul greu, toate evidentele contabile trebuind sa fie tinute doar in leul greu incepind de luna urmatoare. Din cauza acestor operatiuni, bancomatele vor fi inchise in anumite intervale de timp.
Un comunicat trimis de sucursala botosaneana a Bancii Comerciale Romane arata ca bancomatele vor fi inchise cel mult 24 de ore incepind de joi, ora 8, acestea urmind sa fie repuse esalonat in functiune incepind cu ora 00.00 a zilei de 1 iulie. Potrivit acestuia, serviciile de plati rate credit si facturi si de incarcare electronica a cartelelor de telefon mobil de la ATM se suspenda in perioada 29 iunie, ora 08,00-1 iulie, ora 08,00. Unitatile BCR vor lucra in zilele de 29 iunie, 1 si 2 iulie cu publicul doar pentru a oferi servicii care nu implica utilizarea sistemului informatic al bancii, cum ar fi consiliere, acceptarea cererilor pentru credite si carduri, a conventiilor de plata a facturilor de la ATM sau accesul la casetele de valori, cu exceptia situatiilor care necesita inregistrari contabile.
Reteaua de bancomate si de POS-uri montate in magazine de Banca Romana de Dezvoltare (BRD) nu va putea fi folosita in intervalul 30 iunie, ora 08,00-1 iulie, ora 08,00. Aparatele vor fi puse in functiune pe rind, incepind cu ora 00,00 a zilei de 1 iulie. Si bancomatele unitatii vor fi inchise pe 30 iunie, pina in dimineata zilei de 1 iulie.
Banc Post lucreaza cu publicul in data de 29 iunie, intre orele 9 si 11. In intevalul 30 iunie-3 iulie nu se lucreaza cu publicul, iar programul normal incepe luni, 4 iulie la ora 9. Pe 30 iunie la ora 10 Banc Post sisteaza tranzactiile cu carduri emise de alte banci, iar la ora 18 pe cele cu carduri emise de Banc Post. Reluarea tranzactiilor se va face pe 1 iulie la ora 11.
La Banca Tiriac operatiunile cu carduri, cum ar fi plati de bunuri, sau servicii la comercianti atit in mediul real cit si virtual, retragerile de numerar de la ghiseele bancii sau bancomate vor fi intrerupte pe parcursul zilei de 30 iunie. Activitatea va reintra in normal incepind cu data de 1 iulie, ora 00,00. Reprezentantii bancilor recomanda posesorilor de carduri sa aiba suficient numerar pentru acoperirea operatiunilor curente precum si a celor neprevazute pentru aceasta perioada.
Bancomatele Raiffeisen Bank vor fi inchise incepind cu 30 iunie, ora 10,00, dar nu mai mai mult de 24 de ore. Aparate de retrageri de numerar in lei noi vor fi instalate de catre banci in functie de cantitatea de bani pe care BNR o va da institutiilor financiare. Reprezentantii sucursalelor botosanene ale BRD si BCR sint singurii care au anuntat instalarea de bancomate cu lei noi.