Guvernul va simplifica procedurile de vanzare a institutelor de cercetare prin eliminarea unor conditii impuse potentialilor cumparatori si abrogarea prevederii in baza careia asociatiile de salariati sunt considerate precalificate pentru negocieri sau licitatii, anunta Mediafax.
Astfel, printr-un act normativ se vor elimina anexa cuprinzand criteriile orientative de precalificare a potentialilor cumparatori, precum si prevederea in baza careia asociatiile de salariati constituite in cadrul societatii de cercetare-dezvoltare sunt considerate precalificate pentru a participa la licitatiile de privatizare. De asemenea, vor fi eliminate si anexa cuprinzand criteriile de evaluare si grila de punctaj pentru oferta financiara si tehnica, ce trebuiau adaptate la specificul activitatii de cercetare-dezvoltare si care asigurau mentinerea si dezvoltarea, dupa privatizare, a activitatilor de cercetare-dezvoltare.
Cu alte cuvinte, actiunile detinute de stat la societatile de cercetare-dezvoltare vor fi vandute prin orice metoda aplicata in cazul societatilor comerciale. Deci, institutele de cercetare vor putea fi cumparate de orice "carnatar" care a strans bani vanzand de mai multe ori cu aceeasi factura, de orice imbogatit peste noapte de dupa '89, de orice companie imobiliara interesata doar de terenuri si cladiri. AVAS mai are in portofoliu 17 institute de cercetare cu capital majoritar de stat, incluse in programul de privatizare pentru 2006. (M. Cosmin)