Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) va incepe pana la sfarsitul acestui an privatizarea institutelor de cercetare. Multi dintre angajatii acestor institute nu au habar care va fi soarta lor, dar toti se tem de lichidare si de intrarea in somaj. Ei spun ca afaceristii Romaniei anului 2004 au deja viziunea multor bussinesuri banoase cu terenurile si cladirile institutelor.
Mircea Ursache, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, ne-a declarat ca, din cele 41 de institute nationale existente la ora actuala, doar 10 institute de cercetare vor fi transferate catre ministere si lor le vor fi alocate in continuare fonduri de la buget. Din cele care raman in proprietatea AVAS, 9 sunt considerate de interes strategic, iar 23 sunt privatizabile. Institutele de interes strategic vor fi si ele privatizate, dar in cazul lor oferta tehnica a celui care vrea sa le cumpere este cu mult mai importanta decat oferta financiara. Trebuie spus ca privatizarea institutelor de cercetare se va derula in baza unor norme metodologice care urmeaza sa fie aprobate de catre Guvern. Ursache recunoaste ca investitorii ar putea fi atrasi de active, si mai putin de finantarea unei activitati de cercetare. "Multe dintre ele (institute, n. red,) au o componenta imobiliara foarte interesanta, spune seful AVAS, care adauga ca "unele chiar traiesc de pe urma ei". In ceea ce priveste posibilitatea ca majoritatea lor sa fie lichidate, presedintele Autoritatii afirma: "Sper ca nu va fi lichidat nici unul". Ursache arata ca s-au facut rapoarte de evaluare si nu crede ca va fi vandut nici un institut de cercetare la "subpret".

Brambureala in stil AVAS

La 1 ianuarie 2003, cele 10 "alese" erau de fapt 9, conform datelor furnizate de AVAS. Este vorba despre Institutul National de Cercetari Aerospatiale, Institutul de Cercetare si Proiectare Tehnologica pentru Constructia de Masini, STRAERO, Institutul de Cercetari Metalurgice, Institutul National al Lemnului, INTEC, EUROTEST, ICPE-cercetari Avansate, ISPIF. Numai ca intre timp lucrurile s-au schimbat mult, in asa fel incat nici macar AVAS nu mai stie care este starea actuala de lucruri pe la institute. In dorinta de a finaliza cat mai rapid privatizarea, multe dintre cele aflate pe "lista celor 10" au fost in ultima perioada trecute in administrare speciala, procedura despre care se stie ca este folosita pentru accelerarea procesului de privatizare. De exemplu, sefii de la Institutul National al Lemnului au fost primii care au aflat din "Monitorul Oficial" ca vor fi privatizati, desi ei stiau inca de anul trecut ca vor trece in subordinea Ministerului Economiei si Comertului.

Ce spun directorii de institute?

Surse din interiorul institutelor de cercetare sustin ca in multe cazuri cumparatorii ar fi fost deja gasiti. Acestia sunt nume sonore, apropiati ai Puterii, care asteapta de mult sa puna mana pe pamanturile si imobilele pe care le au in patrimoniu institutele, eventual cumparate cu mult sub pretul pietei.
In conditiile pastrarii anonimatului, majoritatea directorilor cred ca institutele vor fi lichidate, iar munca lor de zeci de ani se va duce pe apa Sambetei, la fel ca si a cercetatorilor de dinaintea lor.

Ce spun sindicalistii din cercetare?

Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania, a declarat cu putin timp in urma ca in peste 90% din cazuri privatizarea va insemna lichidare si disparitia activitatilor de cercetare, vizate fiind imobilele si terenurile detinute de institute.