O echipa de specialisti romani a realizat la Targu Jiu o instalatie unica in lume pentru producerea unui ingrasamant agricol special, care are la baza praful de carbune rezultat in urma exploatarii miniere. Ingrasamantul a fost folosit, in premiera mondiala, in Oltenia si a avut rezultate exceptionale, recolta practic dublandu-se.
Instalatia de producere a ingrasamantului agricol pe baza de praf de carbune este, deocamdata, in faza de prototip, care urmeaza sa fie omologat. Ingrasamantul produs de acest utilaj a fost omologat, calitatile deosebite ale acestuia fiind recunoscute. Atat instalatia, cat si produsul organic obtinut sunt unice in lume. "Nu avem cunostinte ca, la nivel mondial, sa mai exista o instalatie de genul acesta si nici un ingrasamant pe baza de praf de carbune", a spus Vasile Oprea Scortariu, seful Biroului Geologie si Topografie din cadrul Societatii Nationale a Lignitului din Oltenia (SNLO), care a avut un rol important in proiectarea si executarea instalatiei.
Specialistii Statiunii de Cercetare Pomicola din Targu Jiu spun ca ingrasamantul este foarte bun, ajungandu-se chiar pana la dublarea recoltei: "Ingrasamintele obtinute au fost testate in campurile de cercetare ale Statiunii Pomicole din Targu Jiu la cultura de pomi fructiferi, vita-de-vie, cartofi si grau, rezultatele concretizandu-se in cresteri foarte mari ale productiei, ajungandu-se pana la dublarea recoltei fata de culturile nefertilizate. E un ingrasamant foarte bun. Praful de carbune, datorita continutului in materie organica (acizi humici), este un inlocuitor ideal al gunoiului de grajd, care este insuficient pentru ameliorarea solurilor foarte sarace din Gorj sau pentru solurile nisipoase din sudul tarii", a precizat Ion Calinoiu, directorul Statiunii de Cercetare Pomicola din Targu Jiu.
Ingrasamantul chimic este eficient pentru fertilizarea haldelor de steril
Conceperea si executarea instalatiei a inceput in urma unor laborioase cercetari de laborator. "Primele ingrasaminte s-au realizat in laborator si au fost experimentate pe diferite culturi agricole inca din 1997", a spus Ion Calinoiu. Potrivit acestuia, ingrasamantul pe baza de praf carbune s-a dovedit deosebit de eficient pentru ameliorarea haldelor de steril, rezultate in urma exploatarilor miniere. Conform datelor furnizate de Agentia de Protectie a Mediului Gorj, poluarea cu steril este, in judetul Gorj, la cel mai ridicat nivel din tara, fiind inregistrate cele mai mari cantitati de pamant rezultat din carierele miniere.
Instalatia a fost pusa in functiune in urma cu doi ani
Prin instalatia conceputa si realizata de specialistii romani, praful de carbune, care este considerat un poluant pentru mediu, se transforma in ingrasamant chimic de mai multe tipuri, deosebit de eficient, in urma imbogatirii cu diferite substante chimice: azot, fosfor, potasiu si alte microelemente. Proiectarea si executia instalatiei a inceput in anul 2003, iar in vara anului 2004 a fost pusa in functiune. Lucrarile de proiectare si montare au fost suportate de catre SNLO si Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti, prin Programul de cercetare RELANSIN. Utilajul este conceput sa lucreze in sistem semiautomat cu comanda electronica. Instalatia a functionat si a produs ingrasamant in toamna anului trecut, in prezent fiind executate lucrari de imbunatatire a sistemului de omogenizare a ingrasamantului, in vederea certificarii acestuia la standardele de calitate internationale.
Utilajul este amplasat in zona Dragoeni, din municipiul Targu Jiu. Acesta a fost realizat de o echipa de specialisti din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), Institutului de Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti, Institutului de Cercetare Miniera din Petrosani, in colaborare cu Statiunea de Cercetare Pomicola din Targu Jiu.