Octavian Stireanu publica un articol cu titlul "Epicurianul Vladescu s-ar autoimpozita", pe care il puteti citi in continuare.
'Pitorescul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, n-a avut nevoie de prea mult timp pentru a ocupa agenda publica.L-au ajutat la aceasta brusca revenire in prim-plan si discutiile despre buget - in care a fost impins in fata si de Boc, si de Basescu, spre a scoate din focul crizei de bani doar castanele datorate clientelei politice, institutiilor si serviciilor acoperite de glorie in campania electorala.
Oarece valva a facut ieri aluzia subreda a d-lui Vladescu la o posibila demisie a domniei sale, in cazul in care bugetul, croit dupa interesele deja vizibile ale greilor PDL, va suferi modificari in parlament. Asemenea amenintari eroice sunt insa apa de ploaie - si se stie asta de la dl Basescu citire, care candva demisiona "in 5 minute"...
Mai spectaculoasa si mai semnificativa este insa o alta declaratie a ministrului Finantelor, si anume aceea ca, in actualele conditii din economia si societatea romaneasca, s-ar impune un impozit pe averile mari!
Afirmatia este de-a dreptul uluitoare pentru un ministru-pivit al unei guvernari pe care d-nii Basescu si Boc o mestecau neincetat, de dimineata pana seara, ca fiind de dreapta, ca asa ar dori "poporul" si "romanii"!
Dl Vladescu chiar evoca situatia din Franta (condusa, parca, tot de o administratie de dreapta!), in care exista un asa-numit Impozit de Solidaritate pe Avere (ISF), pe care-l platesc toate persoanele care au o avere - estimata de fisc, nu autodeclarata! - de peste 790.000 euro.
Enuntul privind aceasta masura, care numai de dreapta nu este este, binenteles!, se bucura si de un mic comentariu politic din partea d-lui ministru Vladescu: "In Romania, spre deosebire de alte tari, se pare ca avem o emotie, in zona politica, sa impozitam proprietatile, mai ales ca o mare parte dintre locuitori sunt proprietari de case si autoturisme, dar au un nivel economic foarte scazut". In pofida acestei realitati, dl ministru Vladescu, ce se autocaracteriza drept epicurian si plezirist, fiind si liberal la origine, n-are nicio emotie sa ne asigure ca o asemenea impozitare nu este simpla vorba in vant: "Ideea unei taxe pe averile mari este vehiculata si poate viitorul proiect privind taxarea va include si un capitol privind impozitarea averilor mari", a adaugat el. Si, ca sa se simta bine si d-nii Patriciu, Luca et Co., Sebastian Vladescu a subliniat si importanta "unei mai bune taxari pe zona petroliera", spunand ca exista "o preocupare puternica" pe acest segment si ca spera sa se ia masurile necesare.
Anuntarea unor asemene politici fiscale (ca si altele, deja luate, cum ar fi inghesuirea tuturor profesiilor intr-o grila unica de salarizare, dar mai sunt si alte exemple) confirma cat de derizoriu, mincinos si manipulatoriu a fost discursul lui Traian Basescu din campanie si imediat dupa, privind "guvernul de dreapta", "politica de dreapta" si alte asemenea concepte pe care, daca-l intrebi, ii va fi imposibil sa le defineasca sau sa spuna ce intelege prin ele. Chiar, ce-o fi insemnand, oare, "dreapta politica" astazi in mintea politicianului Traian Basescu? Iar masurile FMI, pe care presedintele semipoporului le citeaza ca pe-o Evanghelie si pe care Guvernul le impune cu anasana intregii tari, de care "mana" or fi, de dreapta sau de stanga?
Gandirea d-lui Vladescu despre impozitarea averilor mari este marea surpriza a anului! Autodefinindu-se epicurian, dl Vladescu se declara, prin urmare, adept al placerilor alese, rafinate, spirituale. Dar daca va reusi sa impuna acel "ISF" romanesc (inainte ca dl Videanu si d-na Udrea sa-i ceara remanierea!), dl Vladescu, personal, nu va avea vreo placere prea rafinata, cand va constata prin propriul exemplu ce inseamna impozitarea averilor mari.
Pentru ca statul va avea ce sa incaseze de la contribuabilul Sebastian Vladescu, a carui avere denota, intr-adevar, mult epicurianism si plezirism, dar si cam multe zerouri in euro. Numai ca averea domniei sale e facuta din indemnizatii grase primite tot de la stat, din comisii de privatizare nenumarate (Automobile Craiova a fost ultima), consilii de administratie (CEC) ori alte comitete si comitii (pe la Fondul Proprietatea). Cum s-ar spune, in cazul acestui impozit, la dl Vladescu bugetul a dat, bugetul a luat; dar nu prea mult, ca sa-i mai ramana si dumnealui oarece maruntis, ce naiba!'