Se pare ca presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, vrea sa castige pariul cu evazionistii, indiferent in care sector se afla acestia.
Dupa ce a aratat ca nu glumeste cu evaziunea din domeniul tutunului si din cel al bauturilor alcoolice si dupa ce a dat cartonas galben cluburilor de fotbal cu mari datorii la stat si a inchis trei cazinouri, ANAF a luat la control alimentatia publica si mai ales pe cea cu program prelungit, adica barurile, restaurantele de noapte, cluburile si alte locatii de acest gen. Rezultatul? Amenzi si confiscari de peste
100.000 de dolari in numai doua luni ale sezonului estival.

In lunile de vara iulie si august, comisarii din cadrul Garzii Financiare au efectuat verificari operative si inopinate la diverse societati comerciale, care isi desfasoara activitatea in Bucuresti, mai ales la acele locatii din domeniul alimentatiei publice cu program prelungit, ne informeaza un comunicat al ANAF. Dintre cele
104 unitati de alimentie publica verificate, 103 au primit sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a sanctiunilor s-a ridicat la 294.000 RON (2.940.000.000 de lei vechi), din care s-au incasat 183.000 RON (1.830.000.000 de lei vechi). De asemenea, au fost confiscate sume in valoare de 1.218 RON (12.180.000 de lei vechi) si bauturi alcoolice spirtoase in valoare totala de 620 RON (6.200.000 de lei vechi).
Pentru neutilizarea casei de marcat fiscale, inspectorii Garzii Financiare au suspendat activitatea a trei restaurante pe o perioada de trei luni de zile, iar la doua restaurante s-a decis suspendarea activitatii pe o perioada nedeterminata, pentru nedotarea cu casa de marcat fiscala. Astfel, restaurantelor Mica Elvetie si Casa ¥araneasca Triumf li s-au suspendat activitatea pe trei luni pentru neutilizarea corespunzatoare a caselor de marcat, iar restaurantului Banat i s-a suspendat activitatea pana la dotarea cu casa de marcat. Nu au scapat nici restaurantele care vand bauturi alcoolice spirtoase fara ca sticlele in care au fost imbuteliate sa fie marcate cu banderole de marcaj fiscal. Au fost sanctionate contraventional cu sume de 50.000 RON (500.000.000 de lei vechi) fiecare restaurante si cluburi precum Mc Monys, Hard Rock si Newton Club. De asemenea, in urma controlului inspectorilor fiscali, comerciantilor le-au fost confiscate bauturile alcoolice ilegale.

50 de restaurante si baruri la control

In ultimele zile ale lui august, inspectorii Directiei Antifrauda Fiscala au batut la usa unor restaurante si cluburi de pe Litoral si din Tulcea. Au fost verificate 75 de societati, aplicandu-se amenzi contraventionale in suma totala de 256.500 RON, confiscari in valoare de 38.861 RON, aplicandu-se totodata si masura suspendarii activitatii a patru puncte de lucru apartinand unora dintre societatile verificate.
Pe Litoral, inspectorii ANAF au luat la rand si au verificat 50 de societati comerciale, aplicand amenzi de 173.000 RON, confiscari in valoare de 36.861 RON si masura suspendarii activitatii a trei societati. Pentru fapte precum neintocmirea raportului de gestiune, inexistenta unor documente contabile justificative, neinregistrarea pe casele de marcat sau inexistenta casei de marcat, au fost amendate contraventional restaurante, baruri, cluburi si fast-fooduri precum Rosemarie si Club Temple din Neptun, Crama Murfatlar tot din Neptun, Venus Holiday 2000 si altele.

Evazionistii tulceni au ramas fara vin

Nici judetul Tulcea nu s-a remarcat printr-o disciplina financiara deosebita. Inspectorii ANAF au verificat 25 de societati comerciale, aplicand amenzi de 83.500 RON. Totodata, s-a ridicat marfa in vederea confiscarii reprezentand 20.000 de litri de vin si s-a suspendat activitatea unui punct de lucru. Astfel, la S.C. Prodvinalco SRL Tulcea, societate autorizata pentru antrepozit fiscal de productie - imbuteliere vinuri linistite), in urma controlului s-a constatat ca locatia unde se afla antrepozitul era deschisa si nesupravegheata, in incinta acesteia gasindu-se mari cantitati de bauturi alcooloce. Neputandu-se contacta nici un reprezentant legal, Garda Financiara a confiscat 20.000 de litri de vin imbuteliat in PET-uri de 2 litri. De asemenea, inspectorii au sigilat caile de acces in antrepozit si au sesizat organele de control ale OPC-ului.