Dupa ce tot anul Inspectoratul de Concurenta Constanta a organizat caravane de informare a autoritatilor locale si a mediilor de afaceri din judetul Constanta cu privire la legile concurentei, acum s-a intors roata, si a venit randul inspectorilor din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta sa se scoleasca. Educarea acestora in domeniile concurentei si ajutoarelor de stat se va face pe parcursul mai multor seminarii organizate in toata tara.
"Se discuta despre niste instruiri ale noastre, pe baza programului Twinning, si, din cate am inteles, la inceputul lunii decembrie va fi organizat un seminar la Brasov. Asta este, acum urmeaza sa ne mai pregatim si noi", a declarat inspectorul sef al Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica. Programul Twinning este un program de infratire cu Marea Britanie, pentru domeniul ajutoarelor de stat, si cu Italia, pentru domeniul concurentei. In cadrul acestui program, specialisti din cele doua tari vor veni in Romania si vor pregati inspectorii de concurenta pentru a sti cum sa aplice legile concurentei dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si pentru a putea la randul lor sa informeze corespunzator autoritatile locale si mediul de afaceri din tara in legatura cu cerintele UE. Seminarul de la Brasov va mai fi urmat de cateva seminarii de acest fel, organizate in mai multe judete din tara. In acest an, judetul Constanta nu este inclus pe lista celor in care se vor tine seminarii de pregatire, insa, potrivit afirmatiilor inspectorului sef Badica, cel mai probabil in vara anului viitor se va sustine si aici un astfel de seminar.

A crescut activitatea de productie

Pana la inceperea seminariilor de pregatire, Inspectoratul de Concurenta Constanta isi vede insa in continuare de treburi. "Pana la sfarsitul saptamanii acesteia vom finaliza lucrarea de inventariere si evaluare a mediului de afaceri constantean pentru anul 2005", a mai afirmat inspectorul Badica. Aceasta lucrare a fost inceputa in vara acestui an, si a constituit o premiera la acea vreme. Scopul acesteia este acela de a urmari evolutia mediului de afaceri, si de a putea face o comparatie intre ceea ce a fost si ceea ce se intampla in prezent. "Acum aceasta lucrare se va realiza la nivelul fiecarui judet, iar datele astfel stranse se vor trimite la Bucuresti, la Consiliul Concurentei, unde vor intra in baza de date a acestuia. In urma acestor lucrari situatia mediului de afaceri din Romania va fi mult mai bine observata si se vor vedea mai bine tendintele acestuia", a mai declarat Badica. in urma raportului realizat de inspectorat, fata de anul 2004, in anul 2005 s-a observat o crestere a ramurilor de activitate din productie si servicii. Deoarece studiul nu a fost finalizat inca, nu se poate spune cu siguranta daca ramura de activitate din comert va fi declasata de pe locul doi pe care-l ocupa in anul 2004, de activitatile de productie si servicii, dar ceea ce s-a putut observa pana acum este ca acestea sigur au inregistrat o crestere considerabila fata de anii trecuti. Se poate spune astfel ca am devenit din consumatori producatori de bunuri, ceea ce inseamna foarte mult pentru economia locala.